(P) Ce presupune stocarea RAID 10 in planul de servere VPS?

Termenul RAID (Redundant Array of Independent Disks) face referire la o unire a mai multor hard discuri, cu scopul de a fi imbunatatita viteza de scriere si cea de citire. Intr-un plan de servere VPS, aceasta stocare presupune faptul ca resursele sunt imbunatatite si vizitatorii website-ului tau se bucura de o navigare intr-un mediu rapid. Iata ce trebuie sa stii despre asta!

De ce sa alegi servere virtuale cu RAID 10?

Tehnologia aceasta nu doar ca este utila pentru imbunatatirea timpilor de raspuns, insa are legatura si cu partea de securitate. Desi pe computerul de acasa probabil nu o sa ai nevoie de un astfel de avantaj, intr-un centru de date pentru servere de hosting lucrurile sunt diferite. Cifra 10 trebuie citita separat, fiind vorba de doua tipuri de discuri diferite (RAID 1+RAID 0).

RAID 1 are 2 HDD-uri, care separa fisierele in 3 parti. Sa presupunem ca acestea ar fi A, B si C pe servere VPS. Ei bine, fisierul este duplicat si ramane valabil sub aceeasi forma. Astfel, atunci cand unul din cele 2 HDD-uri cedeaza, integritatea datelor ramane in siguranta. Singurul dezavantaj consta in faptul ca spatiul de stocare este la jumatate din capacitatea reala.

RAID 0 este un alt tip de configuratie, care functioneaza in felul urmator. Sa presupunem ca exista 3 HDD-uri si vrei sa salvezi un fisier tot alcatuit din 3 parti (A,B,C). Partea A a fisierului este salvata pe primul HDD, partea B pe al doilea si partea C pe al treilea. Scrierea si citirea se poate face apoi pe mai multe unitati simultan, marindu-se performanta.

Ce trebuie sa stii inainte de a opta pentru o astfel de solutie?

Dupa cum poti ghici deja, sunt necesare 4 HDD-uri pentru RAID 10 pe servere VPS. Aceasta este insa o metoda excelenta de a beneficia de viteza (RAID 0) si siguranta (RAID 1). Datele de pe server vor fi disponibile in zone multiple, iar citirea poate fi accelerata atunci cand este prezenta tehnologia SSD. Cu alte cuvinte, volumele mari de trafic nu vor mai reprezenta o problema si vor fi timpi de raspuns mai buni. Acest aspect poate fi influentat si de nivelul vizitatorilor unici aprobat in plan. Din acelasi motiv, cel mai bine ar fi sa optezi pentru un pachet cu trafic necontorizat. In acest mod, ai parte de resurse flexibile si poti face upgrade atunci cand apar supraincarcari.

Tehnologia RAID include backup automat?

Unele persoane ar putea crede ca un sistem RAID 10 presupune faptul ca nu mai ai nevoie de niciun alt backup. Este adevarat ca sunt copiate fisierele, insa asta nu inseamna ca informatiile nu pot ajunge in situatia in care sa nu mai poata fi citite. Prin urmare, este necesar sa discuti cu furnizorul pentru a vedea cum esti protejat de evenimentele neasteptate pe servere VPS. RAID 10 nu include nici protectie impotriva programelor malware sau contra celor ce vor ataca baza de date. Asadar, incearca sa te orientezi spre un plan de gazduire VPS cu 2ystem anti-DdoS integrat.

Cat costa un pachet de servere virtuale cu RAID 10?

La THC.ro beneficiezi de servere Cloud cu RAID 10 si 60GB spatiu SSD incepand de la 14,95 €/luna! In cazul in care vrei sa adaugi panou de control pe un sistem Linux, poti achizitiona o licenta separat. Tehnologia OpenStack pe servere VPS iti permite sa efectuezi upgrade sau downgrade intr-un timp scurt si fara sa existe pierderi de date!

Adaugă un comentariu

Articole similare