(P) Ce spune legislația cu privire la căștile moto?

Ești o persoană pasionată de motoare? În acest caz, mai mult ca sigur știi cât de important este echipamentul de protecție. Multe căști moto sunt proiectate în așa fel încât să reducă din impactul cauzat de loviturile directe și, totodata, să împiedice praful, precum și dăunătorii să-ți intre în ochi pe parcursul călătoriei. Iată ce spune legislația cu privire la acestea!

Care sunt reglementările codului rutier?

La articolul 36 – aliniatul 2 este prevăzut clar faptul că pe drumurile publice, cei cu motociclete sunt obligați să poarte cască de protecție. Această lege este valabilă inclusiv pentru proprietarii de mopede, iar pasagerul trebuie să ia aceeași măsură de precauție precum conducătorul. Pe lângă asta, produsul trebuie să fie unul omologat.

Cu alte cuvinte, o cască moto care nu corespunde anumitor standarde dintr-o regiune nu este permisă. În general, cerințele din UE sunt mai dure decât cele din SUA și trebuie să te asiguri că alegi un magazin de încredere pentru o astfel de achiziție. Atunci când analizezi casti moto, verifică dacă există standardul de siguranță. De multe ori, acesta este notat în partea inferioară. Brandurile ce oferă un asemenea avantaj pot avea prețurile mai mari, dar oferă garanție la produse și pun accent pe calitate.

Cum poți fi sancționat dacă nu porți cască?

Conform codului rutier, toate sancțiunile pentru persoanele fizice care circulă pe o motocicletă fără cască se află la articolul 98 și 99. Aceasta este considerată o contravenție și atrage 2 sau 3 puncte de amendă. Ulterior, ele sunt transformate în echivalentul valoric de 10% din salariul brut pe economie stabilit la acel moment. Amenda pentru căști moto poate crește în cazul în care există probleme suplimentare, cum ar fi lipsa de de semnalizare corespunzătoare pe timpul nopții.

În ce constă echipamentul complet?

Pe lângă cască, este recomandat să porți un costum. Acesta nu este obligatoriu, dar te ajută să treci mai ușor peste accidentele care implică abraziune sau șocuri puternice. Dacă te lovești de carosabil sau de alt obiect aflat în drum, echipamentul complet îți poate salva viața. Este esențial să nu fii lovit la cap, coloana vertebrală, claviculă, cot, mână sau genunchi. Leziunile se vindecă greu și uneori lasă urme permanente.

Din fericire, materialelele textile de pe costum sunt proiectate în așa fel încât să reziste la astfel de accidente. Acestea se mulează pe corp și sunt utile inclusiv pentru vânt și ploaie, în special la drumuri lungi. Poți achiziționa și un model de căști moto care să fie mai ușor, deoarece acesta permite corpului să respire.

De unde să cumperi căști de protecție?

Există mai multe modele de căști, iar alegerea acestora poate reprezenta o adevărată provocare. Pe lângă confort, este necesar să ții cont de preferințele personale. Cea mai expusă zona la lovituri este bărbia, ceea ce înseamnă că ar fi de preferat un model full face.

Există însă și căști open face, care lasă zona ochilor liberă. Acestea nu se potrivesc în condițiile de circulație dificilă, dar vara sunt mai comode. Un magazin online îți pune la dispoziție căști moto din ambele categorii la prețuri accesibile!

Adaugă un comentariu