(P) Credit sau leasing auto. Care este cea mai bună modalitate de a cumpăra o mașină?

A sosit momentul să schimbi flota auto a companiei tale? Cauți cea mai avantajoasă soluție de finanțare?

Majoritatea persoanelor juridice aleg să achiziționeze mașini pentru companie prin credit sau leasing auto. Cele două forme de finanțare prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje, în funcție de specificul fiecărei afaceri în parte.

Fie că alegi un credit sau un leasing auto, asigură-te că te informezi corect în legătură cu diferențele dintre cele două forme de finanțare. Iată care sunt principalele aspecte pe care trebuie să le ai în vedere, pentru a te asigura că iei decizia corectă pentru dezvoltarea afacerii tale:

Ce este leasingul financiar pentru autoturisme?

Această metodă de finanțare se adresează în special companiilor, deoarece presupune plata unui avans consistent din valoarea mașinii. De asemenea, în cazul unui leasing auto, perioada de finanțare poate fi de până la 72 de luni, iar la finalul contractului trebuie să achiți o valoare reziduală pentru a deveni proprietarul autoturismului.

Valoarea mașinii poate fi achitată în rate lunare, semestriale sau sezoniere, în funcție de specificul fiecărei companii. Ratele cuprind dobânda, cota-parte din valoarea autoturismului, dar și alte comisioane.

Un avantaj important este faptul că nu se percep garanții suplimentare, deoarece acestea sunt reprezentată doar de autoturismele finanțate.

Ce este creditul auto?

Creditul bancar pentru autoturisme este similar cu cel de nevoi personale DAE (dobândă efectivă).

Pentru a accesa un credit auto, trebuie să achiți un avans din valoarea mașinii pe care dorești să o achiziționezi. De asemenea, ai obligația de a asigura autoturismul full CASCO, iar polița va fi cedată către bancă. Pe toată durata contractuală, pe mașină se va pune garanție mobilă în favoarea băncii.

Care sunt diferențele dintre leasing auto și credit?

Deși cele două forme de finanțare pot părea similare, între ele există și o serie de diferențe de care trebuie să ții cont atunci când dorești să faci o astfel de investiție.

Astfel, principala diferență constă în faptul că, în cazul unui credit auto, clientul este proprietarul mașinii, în timp la accesarea unui leasing auto devii proprietar la finalul contractului și numai după plata valorii reziduale.

O altă diferență dintre cele două forme de finanțare este reprezentată de faptul că, în cazul unui leasing auto, poți închide contractul după 12 luni (perioada minimă contractuală obligatorie). Astfel, după un an, ai opțiunea de a returna autoturismul sau de a rambursa întreaga sumă și a deveni proprietarul bunului. În cazul unui credit auto, poți rambursa integral întreaga sumă rămasă oricând după semnarea contractului, însă nu poți returna bunul dacă nu mai vrei să achiți ratele.

O altă diferență importantă este reprezentată de implicațiile pe partea contabilă, cu privire la modul în care se poate deduce TVA-ul și rata lunară.

În concluzie, ambele forme de finanțare vin atât cu avantaje, cât și cu dezavantaje, iar din acest motiv trebuie să analizezi care este cea favorabilă situației tale de business. Atunci când optezi pentru o finanțare prin credit sau leasing auto, calculează totalul sumei pe care va trebui să o rambursezi. Nu uita nici de perioada maximă de finanțare, valoarea ratei lunare sau moneda în care efectuezi împrumutul. Luând în calcul toți acești indicatori, vei putea lua decizia potrivită pentru afacerea ta.

Adaugă un comentariu