(P) Cum alegi scaunul auto potrivit pentru copilul tău?

Cumpărarea unui scaun auto este una dintre cele mai importante achiziții pe care părinții le fac pentru a susține siguranța copilului lor. În timp ce bebelușii au nevoie de un scaun de mașină cu fața orientată în sensul opus direcției de mers, copiii mai mari se pot bucura de o călătorie într-un scaun auto orientat spre înainte. Pe măsură ce copiii cresc, în cele din urmă vor avea nevoie de o configurație de scaun cu un sistem de înălțare pentru a călători în siguranță.

Dacă ești în căutarea unui scaun auto copii perfect, trebuie să ții cont în primul rând de greutatea și înălțimea copilului tău.
Dr. Alisa Baer, co-​​fondatorul organizației de promovare a siguranței scaunelor auto, The Car Seat Lady, și Kerry Chausmer, director de certificare pentru programul National Child Passenger Safety Certification (NCPS) sunt printre cei mai experimentați specialiști cand vine vorba despre ce anume trebuie să urmărim când alegem un scaun auto pentru copii. Acestea au venit cu informații valoroase despre tot ce este legat de scaunele auto pentru copii, de la instalare până la caracteristicile de siguranță.
Conform dumnealor, sunt patru aspecte importante pe care părinții trebuie să le ia în calcul atunci când aleg un scaun auto pentru copilul lor: siguranța, dimensiunea, confortul și tehnologia inovatoare.

Siguranța

Siguranța este cel mai important aspect pentru orice scaun auto pentru copii. Din fericire pentru părinți, majoritatea scaunelor auto disponibile pe piață trebuie să îndeplinească standardele internaționale de siguranță. În ciuda acestor reguli, este încă posibil să cumperi online scaune auto netestate. Asigură-te că scaunul auto pentru copii pe care îl cumperi este etichetat clar și că îndeplinește standardele de siguranță.
De asemenea, trebuie să te asiguri că instalezi și fixezi corect scaunul auto pentru siguranța copilului tău. National Highway Traffic and Safety Administration NHTSA oferă un ghid util pentru alegerea și instalarea corectă a celui mai potrivit scaun auto pentru copii, având ca principal obiectiv siguranța micilor pasageri.


Potrivit lor sunt unele aspecte care ar trebui bifate de orice părinte atunci când vine vorba de călătoria alături de copii:
1.Alege un scaun auto în funcție de vârsta și dimensiunea copilului, dar și un scaun care se potrivește în mașina ta și folosește-l de fiecare dată.
2.Consultă întotdeauna instrucțiunile producătorului scaunului auto (verifică limitele de înălțime și greutate) și citește manualul proprietarului vehiculului despre cum să instalezi scaunul auto folosind sistemul isofix, centura de siguranță sau ancorele inferioare și prinderea suplimentară dacă este disponibilă.
3.Pentru a maximiza siguranța, ține copilul pe scaunul de mașină cât mai mult timp posibil, atâta timp cât se încadrează în cerințele producătorului de înălțime și greutate.
4.Ține copilul pe bancheta din spate cel puțin până la vârsta de 12 ani.

Unele caracteristici mai particulare ar trebui să fie de asemenea verificate și bifate atunci când cumperi un scaun auto pentru copii.
Carcasa scaunului este de preferat să fie dintr-un material ce absoarbe forțele în cazul unui unui impact și să le dirijeze departe de copil.
Sistemul ISOFIX oferă un plus de stabilitate și siguranță, precum și o instalare ușoară.
Protecția superioară integrată la impact lateral oferită de sistemul L.S.P. (Linear Side-impact Protection) asigură o siguranță crescută în eventualitatea unei coliziuni laterale. L.S.P. Plus reduce cu 20% mai mult forța unei coliziuni laterale, față de același scaun de mașină fără sistem L.S.P.

Dimensiunea

Pur și simplu achiziționarea unui scaun auto calificat nu asigură siguranța. Trebuie să utilizezi tipul potrivit de scaun auto în funcție de înălțimea și greutatea copilului tău. Această diagramă de dimensiuni, elaborată de Administrația Națională pentru Trafic și Siguranță pe Autostrăzi (NHTSA), subliniază în mod clar tipul de scaun potrivit pentru fiecare categorie de vârstă.
Din fericire există în acest moment pe piață suficiente modele de scaune auto pentru copii care cresc odată cu aceștia. Unele scaune auto pentru copii pot aduna chiar mai mult de 10 ani de utilizare. Este vorba despre acele scaune de mașină 2-în-1 ce cresc odată cu cel mic, de-a lungul copilăriei, de la toddler la pre-adolescent. Copilul tău este protejat de un scut de protecție până ce atinge greutatea de 21 de kg. Apoi scutul este scos, iar scaunul auto este securizat cu ajutorul centurii de siguranță a mașinii, asigurând protecție până când cel mic ajunge la înălțimea de 150 cm (aprox.12 ani).
Scaunele auto reglabile pot găzdui copilul pe măsură ce crește, astfel încât nu trebuie să cumperi un scaun auto nou în fiecare an.

Confortul

Aici vorbim atât despre confortul copilului, cât și despre confortul părinților. Ușurința utilizării de către părinți cântărește greu de fiecare dată în luarea deciziei de cumpărare.
Dacă instalarea scaunului auto în mașină este lină și intuitivă, fixarea copilului este rapidă și sigură și dacă sunt prezenți și indicatori vizuali care să îți confirme că ai instalat corect scaunul, toate aceste aspecte nu fac decât să îți întărească convingerea că ai făcut cea mai bună alegere.
Câteva caracteristici specifice ale scaunului auto sunt necesare pentru a avea toate acestea bifate.

Scutul de protecție integrat ajustabil permite instalarea rapidă și în siguranță a copilului, cercetările arătând că scuturile de protecție au o rată de eroare mult mai mică, prin comparație cu sistemele clasice de prindere. Acest scut de protecție este dotat cu un sistem de fixare util – nu mai e nevoie să te apleci peste copil și să te chinui cu centura de siguranță. Designul ajustabil al scutului de protecție asigură confort excelent celui mic.
În ceea ce privește confortul copilului, poate fi greu să știi dinainte dacă copilul tău va găsi scaunul auto confortabil sau nu. Cel mai bun mod de a te asigura că cel mic călătorește confortabil este să iei în considerare calitatea materialului. Unele scaune auto pentru copii au căptușeala detașabilă pentru o călătorie cât mai personalizabilă.
Alte modele de scaune auto au integrate un sistem integrat de ventilare care ajută la menținerea unei temperaturi confortabile pentru copilul tău chiar și în zilele calde.
Poziționarea cu ușurință a scaunului într-o poziție confortabilă de somn, pe care o obții cu o singură mână îi asigură confortul celui mic, în mașină. Indiferent de vârsta pe care o are acesta, scaunul trebuie să poată fi înclinat cu ușurință, pentru ca cel mic să aibă un somn odihnitor, în timpul călătoriei.

Tehnologia inovatoare

Atunci când tehnologia sofisticată se combină cu designul unic și cu funcționalitatea inteligentă rezultă o gamă de produse inovatoare care stabilesc noi standarde industriale în materie de siguranță.
Vorbim aici despre noile scaune auto pentru copii cu fața spre sensul de mers, primele scaune auto cu airbag integrat pentru întregul corp, care oferă cu aproximativ 50% mai multă protecție decât scaunele auto convenționale orientate spre înainte și sunt cel puțin la fel de sigure ca scaunele auto orientate spre spate.
Cu fața în sensul direcției de mers, copilul se bucură de o interacțiune mult mai ușoară cu părinții. Aceste scaune sunt simplu de instalat și oferă mai mult confort, mult mai mult spațiu pentru picioare și o intrare ușoară în scaun.
Aceste modele de scaune auto sunt potrivite pentru copiii cu vârsta începând de la 15 luni până la aprox. 6 ani, atât scutul de impact dar și tetiera fiind complet ajustabile pentru o potrivire perfectă la orice vârstă. Airbag-ul încorporat protejează o gamă largă de dimensiuni ale corpului, pentru o protecție superioară pe parcursul anilor.
O altă noutate în materie de inovație este prezența unor indicatori LED centrali, foarte utili când dorim să ne asigurăm că scaunul este instalat cum trebuie și copilul este în siguranță. Un scaun auto va poate proteja copilul doar dacă este instalat corespunzător. Un ghid vizual central afișează starea sistemului ISOFIX, a piciorului de sprijin, a scutului de impact dar și al bateriei. Este ușor și rapid de instalat pentru a vă poziționa copilul în siguranță, astfel încât să puteți începe călătoria cu încredere.

Concluzii

În concluzie cred că ai multe aspecte la care să te gândești când vine vorba de a alege un scaun auto potrivit copilului tău!
Sper că acest rezumat a celor mai bune funcționalități pe care ar trebui să le îndeplinească un scaun auto pentru copii să te ajute și să îți ușureze luarea deciziei.
Pentru mai multe detalii și mai specifice privind anumite scaune auto accesați site-ul babyhub.ro sau vizitați showroom-ul din Iași, strada Lăpușneanu nr.24.

Adaugă un comentariu