(P) Cum poți deveni navigator cu acte în regulă?

Majoritatea bărbaților, ba chiar și unele reprezentante ale sexului frumos adoră tot ce ține de navigat. Este și normal dacă ne gândim la acea senzație de libertate pe care o ai atunci când ești pe ape! Chiar nicio altă experiență nu se poate compara cu aceasta, când te simți legat de tot ceea ce este în jurul tău și înțelegi mai bine decât niciodată că totul are un rol bine stabilit în Univers. Poate că și tu îți dorești acest lucru, să poți naviga după bunul plac, dar vrei să cunoști mai multe despre care ar fi cerințele și rigorile în acest sens. Prin urmare, dacă ești pasionat de tot ce înseamnă navigație, citește rândurile următoare și află informații care îți pot veni în ajutor.

Permisul de barcă

La fel ca în cazul în care, pentru a conduce un autoturism ai nevoie de un permis, regula este valabilă și în cazul navigatului. Chiar dacă nu este foarte complicat și aproape oricine se poate descurca, a naviga nu înseamnă doar să te afli la bordul unei ambarcațiuni, să stai la cârmă și gata, totul s-a rezolvat. Dimpotrivă, trebuie să ai un bagaj de cunoștințe în acest sens, iar cursurile pentru a obține permisul de barcă sunt ceea ce ai nevoie, pentru început. Apoi, cu timpul, vei căpăta din ce în ce mai multă experiență. Dar, până atunci, să revenim… în bănci.

Categorii de permise de barcă

Dacă tot am făcut mai sus comparația cu un autoturism, vom continua puțin în același ritm. Știi deja că există mai multe categorii de permis auto, iar aceasta este valabil și în cazul celui de barcă. Le vom detalia imediat, și vei descoperi că totuși nu este atât de complicat să obții permisul dorit. În toate cazurile însă va trebui să urmezi niște cursuri, atât teoretice, cât și practice, care îți vor fi de mare folos. Dacă vei alege pentru a urma cursurile o școală de navigație cu experiență, vei avea parte de cursuri teoretice grafice, bine structurate si usor de inteles, dar nici partea practică nu va fi deloc neglijată. Instructorii, adevărați profesioniști în domeniu, îți vor fi aproape pentru a te introduce cât mai mult în tainele acestei activități, despre care se spune că duce la o frumoasă dependență, dar și la dezvoltarea ta, ca persoană. Să lăsăm însă filosofia la o parte și să trecem la fapte concrete, și anume tipurile de permis de barcă.

Clasa D

Este cel mai simplu de obținut, și mulți dintre cei care urmează cursurile de navigație sunt mulțumiți cu el. Cu ajutorul lui ai dreptul de a naviga pe apele interioare, respective fluvii, lacuri, canale și râuri. Atenție: această categorie de permis nu îți dă dreptul de a trece la următorul nivel, cel de a naviga în mare. Pentru a-l obține, trebuie ca persoana să aibă minim 18 ani împliniți, să fie apt din punct de vedere psihologic și medical, să participle la cursurile practice și teoretice susținute în cadrul unei școli de navigație care este acreditată de Autoritatea Navală Română și să promoveze proba teoretică, dar și cea practică. La examenul de promovare al probei practice trebuie să participe obligatoriu și un reprezentant al ANR, iar ‘teoria’ este testarea pe care o vei susține în cadrul ANR. Nu-ți face griji, nu este foarte complicat, iar dacă ești pasionat de navigație, vei învăța ușor și cu plăcere toate informațile necesare.

Clasa C

Aici deja am trecut la un alt nivel, care îți permite navigarea pe mări și oceane, așa că deja simți cum emoția te cuprinde. Fiind vorba însă de un permis de navigație clasa C, nu trebuie să depășești 6 mile, respectiv 11 kilometri față de coastă. Condițiile de obținere a acestui permis sunt cele pe care ți le-am menționat mai sus, cu deosebirea că este mult mai simplu dacă deja ești posesorul unuia clasa D. În acest caz, tot ce trebuie să fac este să susții în cadrul ANR un examen teoretic de diferență.

Clasa B

Avansăm, cu fiecare rând! Cei care obțin acest permis de navigație au dreptul de a naviga pe mări și oceane, cu condiția să nu se depărteze la mai mult de 24 de mile distanță față de coastă. Deja de-acum putem vorbi de navigatori cu multă experiență, așa că visul tău de a petrece un an pe mările și oceanele lumii, la bordul propriei ambarcațiuni, nu mai este atât de departe pe cât părea la început. Pentru a obține acest tip de permis este necesar ca în spate să ai măcar doi ani de experiență în cadrul categoriei D sau C. Abia mai apoi poți susține, tot în cadrul ANR, examenul de diferență.

Clasa A

Avem un singur cuvânt de zis acum: libertate! Nimic nu îți mai stă în față, mările și oceanele, apele interioare, fără restricții față de țărm te așteaptă, iar tu chiar te poți numi, pe drept cuvânt, un căpitan de cursă lungă. Evident, pentru a obține permisul, măcar doi ani de experiență în cadrul categoriei B sunt necesari, dar nu credem să fie asta vreo problemă pentru tine!

Clasa S

De fapt, este vorba de un fel de supliment al permisului de barcă. Nu se poate obține un permis de barcă categoria S, pentru că nu este o categorie propriu-zisă. Dar, cu ajutorul acestui supliment, vei putea conduce o ambarcațiune cu vele. În plus, este nevoie doar de absolvirea unui curs de vele, fără să mai fi nevoit să susții un examen în cadrul ANR.

Adaugă un comentariu