(P) Cum poți reduce consumul de energie electrică?

Energia electrică este o resursă vitală pentru societatea modernă în care trăim. O folosim pentru iluminare, pentru dispozitivele electronice de zi cu zi, iar în ultimii ani am început să o folosim și pentru deplasare (mașini electrice, trotinete electrice etc). 

Numărul din ce în ce mai mare de aparate electronice și electrocasnice duce la un consum de energie electrică ce poate avea un impact serios asupra facturii, dar și a naturii. Din fericire, poți găsi soluții prin care să economisești energie, bucurându-te totuși de același confort zilnic și de 100% energie verde.

Sfaturi pentru a consumă mai puțină energie electrică!

  1. Izolează foarte bine casa, din punct de vedere termic! Termoizolarea pereților, a subsolului și a acoperișului pot avea un impact uriaș asupra consumului, mai ales dacă folosești centrale electrice și calorifere electrice pentru încălzire. O izolare termică foarte bună poate să însemne un mediu mai răcoros pe timp de vară și mai cald pe timp de iarnă, cu un consum mai mic.
  2. Încearcă să profiți de lumina naturală! Eliberează suprafețele vitrate și lasă lumina naturală să intre în casă, atunci când aceasta este disponibilă din belșug!
  3. Renunță la becurile incandescente! Becurile fluorescente sau becurile LED sunt mult mai eficiente din punct de vedere al consumului. Comparativ cu becurile incandescente, acestea consumă de până la 5 ori mai puțină energie.
  4. Folosește un senzor de mișcare! În zonele în care nu circuli foarte mult este bine să folosești un senzor de mișcare, care să aprindă lumina doar atunci când este nevoie de ea!
  5. Achiziționează electronice eficiente din punct de vedere energetic! Cu siguranță folosești o mulțime de electronice: televizor, frigider, mașină de spălat, fier de călcat, cuptor, aspirator, aer condiționat, etc. Nu trebuie să renunți la folosirea lor, însă ceea ce poți face este să cauți aparate cât mai eficiente din punct de vedere energetic. Orice aparat electric este marcat cu etichetă de eficiență energetică și primește o nota de la A la G, în funcție de consumul pe care îl generează. Aparatele moderne pot avea inclusiv eficiență A+++, ceea ce înseamnă consum de câteva ori mai mic decât al unui aparat standard. Un aparat eficient nu este mult mai scump decât unul ineficient energetic, așadar, tot ceea ce ai de făcut este să îl găsești;
  6. Scoate aparatele din priză atunci când nu le folosești. Chiar dacă sunt oprite, acestea pot consuma energie în regim stand-by. Televizorul, spre exemplu, consumă între 40 și 60% din energia pe care ar consuma-o dacă ar fi aprins.

Pe lângă toate aceste mici obiceiuri pe care trebuie să ți le asumi, poți încerca să produci propria energie. Panourile solare sunt o realitate din ce în ce mai bine conturată și te pot ajuta să te bucuri de energie gratuită pentru o bună parte din aparatele pe care le consumi. De asemenea, poți opta pentru energie geotermală sau energie eoliană și poți reduce semnificativ cheltuiala generată de energia electrică.

Adaugă un comentariu