(P) Cum să vinzi rapid maşina la cel mai bun preţ

Dacă deţii o maşină second hand pe care doreşti să o vinzi, îţi prezentăm o serie de sfaturi pentru a găsi rapid un cumpărător şi pentru o obţine cel mai bun preţ.

Înainte de face publică un anunţ pe un site de anunţuri gratuite, ia în calcul următoarele aspecte pentru a atrage cât mai mulţi posibili cumpărători. Dacă doreşti să o vinzi rapid şi la cel mai bun preţ, pregătirea maşinii este esenţială – prezentarea, starea mecanică şi istoricul din service pot face diferenţa.

– Curăţă maşina în interior şi exterior şi asigură-te că este ordonată.
– Repară micile deteriorări ale vopselei sau defecte mecanice.
– Ia în considerare apelarea la un service profesional.

Aspectul legal
– Trebuie să ai dreptul de a vinde maşina.
– Automobilul trebuie să se potrivească cu descrierea făcută.
– Automobilul trebuie să fie corespunzător din punct de vedere tehnic.

Preţul
– Preţul cerut trebuie să fie realist – mai ales dacă doreşti să vinzi rapid.
– Verifică şi alte preţuri pentru acelaşi tip de maşină, online sau în alte anunţuri

Informaţii de bază
– Descrie maşina în mod cât mai apropiat de realitate.
– În anunţ, păstrează informaţiile care vor interesa potenţialii cumpărători.
– Asigură-te că ai scris corect numerele de pe plăcuţa de înmatriculare, câte luni de asigurare mai are şi ţara în care este localizată maşina.
– Menţionează clar starea maşinii în anunţ.
– Dacă este vândută pentru piese de schimb ori necesită reparaţii considerabile, menţionează acest lucru.
Include toate aceste informaţii pe contract după ce te-ai înţeles cu potenţialul cumpărător.

Documente
– Este necesar să prezinţi toate documentele maşinii inclusiv istoricul, certificatul de înmatriculare şi alte documente de la service.
– Nu lasa potenţialii cumpărătorii să facă copii sau poze după actele maşinii.
– Dacă ai toate chitanţele pentru lucrările efectuate de-a lungul timpului, pentru maşină, acestea vor adăuga un plus de valoare.
– Nu uita să predai toate documentele necesare atunci când finalizezi tranzacţia.

Testarea maşinii
– Cere datele de contact ale cumpărătorului care doreşte să vină să testeze maşina – nume, număr de telefon. Un cumpărător serios îţi va oferi aceste informaţii şi va înţelege dacă îl veţi suna înapoi pentru confirmarea acestora.
– Cere cumpărătorului să îţi arate permisul de conducere dacă doreşte să testeze maşina.
– Verifică dacă acel cumpărător are asigurare pentru a testa maşina, în situaţia în care asigurarea maşinii tale nu acoperă acest aspect.
– Însoţeşte întotdeauna potenţialii cumpărători în timpul testării pentru a nu fi victima furtului de automobile. Poţi cere unui prieten sau rude să te însoţească în timpul vizionării sau testării maşinii.

Negociere – Gândeşte-te la o marjă de preţ pentru negociere – cumpărătorul va avea satisfacţia negocierii, în timp ce tu vei obţine suma dorită.

Plata – Ia în considerare primirea banilor cash sau prin transfer bancar – reprezintă cel mai sigur mod de plată. Nu permite nimănui să conducă maşina până când nu există siguranţă că plată a fost efectuată integral. Dacă plata este efectuată printr-o terţă parte, va trebui să te asiguri că acea companie există şi este autorizată.

Ultimul pas îl reprezintă contractul de vânzare – cumpărare, care trebuie realizat în două copii – unul pentru vânzător şi unul pentru cumpărător. Completează contractul alături de cumpărător, semnaţi şi dataţi contractul, asigurându-vă astfel că amândoi aveţi o copie semnată, ca dovadă a achiziţiei.

Adaugă un comentariu