(P) Dacia 1300, cel mai îndrăgit automobil românesc, construit chiar de tine

Libertatea lansează o nouă provocare pentru toți colecționarii pasionați de automodelism, sub forma unei machete la scara 1/8, pe care fanii celui mai îndrăgit automobil românesc din toate timpurile și-o pot construi singuri.

Dacia 1300 reprezintă o bornă importantă a istoriei automobilului în țara noastră. Lansat la finalul anilor 60 în producție de serie la uzina de la Mioveni, Dacia 1300 a reprezentat, de-a lungul a peste trei decenii, visul multor români de a avea un autoturism propriu, într-o perioadă în care deținerea unui automobil era cu adevărat un lux ce necesita multe sacrificii.

Dacia 1300 era, la vremea lansării sale în România, un automobil foarte modern pentru vremea sa, uzina de la Mioveni asamblând și apoi producând pe liniile sale de montaj un automobil care era o copie fidelă (datorită licenței) a modelului francez Renault 12.
Deși cu timpul, din cauza uzurii morale și a sistemului învechit de producție, Dacia 1300 și variantele sale ulterioare deveniseră adevărate probleme pentru cei care le dețineau, automobilul românilor era iubit și prețuit de proprietari, fiind, în multe cazuri, ca un adevărat membru al familiilor lor. Mașina era ușor de reparat, chiar și cu prețul unor improvizații mai mult sau mai puțin improprii pentru utilizarea cotidiană, devenind în timp un obiect de cult pentru majoritatea deținătorilor.

Acum, colectiilibertatea.ro vă propune o întoarcere în timp, adresată tuturor pasionaților auto, chiar și celor mai tineri, care nu au trăit anii de glorie ai Daciei 1300, modelul fiind disponibil sub forma unor componente care să poată fi colectate și apoi asamblate cu ajutorul instrucțiunilor detaliate din revistele de prezentare, oferite împreună cu ziarul Libertatea, pe care le găsiți la chioșcurile de presă, începând cu 23 martie 2024, primele 11 ediții cu frecvență la fiecare două săptămâni.

În fiecare ediție veți găsi componentele de asamblat, revista cu instrucțiuni detaliate care să ușureze montarea și să o facă distractivă, istoria Dacia, de la înființare și până în zilele noastre, cu toate poveștile captivante ale constructorului român și toate informațiile despre modelele lansate de-a lungul vremii.

Macheta metalică la scara 1/8 rezultată va avea detalii și finisaje reproduse fidel după schițele modelului original Dacia 1300. Iată câteva repere ale modelului:

  • Caroserie metalică fidelă modelului original
  • Lungime 54 cm
  • Greutate de aproximativ 8 kg
  • Detalii perfect finisate
  • Compartiment motor accesibil
  • Portbagaj cu roată de rezervă
  • Uși care se deschid
  • Roți reglabile, viratoare

Dacă ești nostalgic al acelor vremuri, sau doar pasionat de automodelism, colectii.libertatea.ro, împreună cu brandul Libertatea, te așteaptă, din 23 martie, la fiecare două săptămâni, la toate punctele de difuzare a presei, iar pentru prima ediție prețul special este de doar 2,90 lei.

taguri
Adaugă un comentariu