(P) De ce e bine să ai un încălzitor staționar în cabină

În timpul iernii, fără exagerare putem afirma că pentru majoritatea dintre noi e dificil să ne trezim din paturile noastre calde și să ieșim din comoditatea căminului în primele ore ale dimineții pentru o experiență rece și înghețată în interiorul mașinii în care urmează să ne urcăm. Cu toate acestea, cu încălzitorul de parcare disponibil în prezent pentru aproape fiecare vehicul recent lansat, acest coșmar poate să dispară.

Ca să poți decide dacă aceste sisteme sunt ceea ce ai nevoie, vom începe prin a oferi răspunsuri  la întrebările cel mai des întâlnite:

Ce sunt încălzitoarele staționare?

Un încălzitor de parcare este un dispozitiv electro-mecanic care funcționează pe aer sau lichid (apă) pentru a încălzi interiorul și motorul unui autovehicul la o temperatură potrivită.

Prin arderea diferiților combustibili, cum ar fi motorina sau benzina, în camera de combustie, acesta transferă căldură către aerul sau lichidul care curge prin sistemul său. Lichidul sau aerul încălzit apoi circulă în celelalalte părți ale vehiculului.

Cum funcționează?

Încălzitoarele pe bază de aer funcționează pe câteva principii cheie: sistemul de încălzire atrage combustibil și aer, care se amestecă și arde pentru a produce căldură. Între timp, suflanta sistemului de încălzire de parcare aspiră aerul rece și forțează acest aer să curgă prin schimbătorul de căldură al încălzitorului de parcare. Aerul încălzit este eliberat în sistemul vehiculului, ridicând astfel temperatura până la pragul necesar. Datorită designului, încălzitoarele de parcare ale aerului eliberează căldura mai repede, deoarece tot aerul încălzit este suflat direct în sistemul vehiculului.

În privința încălzitoarelor de parcare pe bază de apă lucrul bun este că acestea încălzesc cabina și motorul mașinii. Prin urmare, nu numai că realizați un mediu confortabil în interiorul mașinii, dar evitați și pornirea la rece a motorului. Designul și structura acestui accesoriu se aseamănă cu cea a încălzitoarelor de parcare pe aer, cu excepția faptului că înlocuim aerul cu apă. După ce există o cantitate suficientă de căldură în încălzitorul de parcare, se va încălzi apa care curge prin schimbătorul său de căldură, apoi acesta va curge apoi în sistemul schimbătorului de căldură al autovehiculului, de unde va direcționa căldura către compartimentul interior prin sistemul de ventilație al mașinii.

Cât de mult crește consumul?

Acum, știm ce crede majoritatea: folosind aceste încălzitoare, crește și consumul de carburanți. În primul rând, indiferent de dimensiunea interioriorului pe care dorești s-o încălzești, consumul total de combustibil pentru această operațiune este de aproximativ un sfert-jumătate de litru. Asta e mai mult decât suficient pentru a încălzi motorul și interiorul mașinii de aproximativ o jumătate de oră, și odată ce temperatura dorită în interiorul mașinii este atinsă, dispozitivul de încălzire de parcare va înceta să funcționeze pe modul complet, ci va trece mai degrabă la un mod de economisire a combustibilului.

Mai important, poți controla funcționarea unui încălzitor de la distanță. Deci, nu trebuie să părăsești casa sau să te afli în vehicul pentru a începe procesul de încălzire.

Pe de altă parte, cu toate acestea, aproape o treime din această pierdere de combustibil va fi compensată de avantajele de funcționare a motorului deja încălzit. Cei mai mulți dintre voi știți până acum că pornirea unei mașini cu un motor rece poate fi foarte dăunătoare în ceea ce privește uzura. În plus, nivelul emisiilor de CO2 la pornirea la rece a unui motor este aproximativ dublu în comparație cu pornirea lui pe cald, în timp ce consumul de combustibil în primul caz este, de asemenea, mai mare decât cel din ultimul.

Prin urmare, unitățile preîncălzite nu funcționează doar mai bine din punct de vedere al protecției motorului, ci și din punct de vedere al mediului și al consumului de combustibil.

Pe scurt, avantajele:

  1. Încălzitoarele de parcare utilizează o cantitate mică de combustibil pentru a preîncălzi habitaclul și motorul mașinii. Prin urmare, acest lucru va reduce timpul de ralanti și costul.
  2. Cu aceste încălzitoare de parcare, mașina va ocoli pornirea la rece a motorului, care ar rezulta într-o uzură ridicată și rapidă, în acest fel se vor face economii semnificative de costuri.
Adaugă un comentariu