(P) Ghid de găzduire VPS managed/unmanaged si avantaje

Înainte de a alege un plan de gazduire web este important să intelegeți nevoile websitului dvs.  Aveți nevoie de un anumit sistem de operare? Aveți nevoie de acces root sau de un serviciu de gazduire VPS managed? Iată cațiva factori care vă pot ajuta să decideți ce este mai bine pentru dvs.

Tipul de gazduire web pe care il alegeți pentru afacerea dvs. poate asigura succesul sau eșecul site-ul dvs. web. Intr-o lume care necesită viteza, fiabilitate și securitate nu puteți risca să aveți un website cu performanțe slabe.

De fapt, 47% dintre consumatori se așteaptă ca o pagina web să se incarce in 2 secunde sau mai puțin inainte de a părăsi acel website. Acesta este motivul pentru care gazduirea VPS a crescut in popularitate in ultimii ani. Este o modalitate rentabilă pentru antreprenori web, start-up-uri și bloggeri de a obține mai multe resurse decat in cazul serviciilor de gazduire partajate insă evitand costul mare al unui server dedicat.

In acest articol vă vom detalia ce este gazduirea VPS, care este diferența intre gazduirea VPS administrată și neadministrată, care sunt avantajele fiecărei variante și cand este timpul să migrați către gazduirea VPS.

Ce este un VPS?

VPS inseamnă „server virtual privat’. Este o mașină virtuală sau un container ceea ce inseamnă că nu controlați un intreg server fizic dedicat ci obtineți doar o parte a acestuia. Acest lucru se realizează cu un software specializat (de exemplu, OpenVZ sau KVM) care imparte un server fizic in zeci  de servere virtuale.
Fiecare server virtual poate rula propriul sistem de operare și i se alocă o anumită parte din resursele serverului fizic (procesor, memorie, storage). Cu un VPS aveți majoritatea caracteristicilor unui server dedicat dar la un preț mult mai accesibil. Fiecare VPS gazduiește propriile fișiere, baze de date și setări.

Tipuri de găzduire VPS

Probabil ați intalnit diferiți termeni precum:

  • Cloud VPS
  • Cloud Server
  • VPS administrat (managed)
  • VPS cu acces root (self-managed)
  • VPS neadministrat (unmanaged)
  • High-availability VPS

Deși fiecare dintre acești termeni poate părea a fi un serviciu diferit, există doar două situații: VPS managed (administrat) sau VPS unmanaged (fără administrare).

Gazduire VPS managed (administrată)

Gazduirea VPS administrată (managed) utilizează de cele mai multe ori un control panel care poate fi cPanel, DirectAdmin sau Plesk – cele mai populare software-uri de administrare pentru servere.

Indiferent de sistemul de operare ales, pe serverele VPS administrate responsabilitațile de intreținere și gestionare ale serverului revin furnizorului de gazduire, inclusiv:

  • Suport tehnic
  • Monitorizarea serverului
  • Protectie impotriva malware-ului
  • Protectie Denial of Service (DoS)
  • Actualizări ale software-ului

Majoritatea companiilor specializate oferă asistență 24×7. Daca aveți o problemă care afectează performanța serverului puteți contacta compania de gazduire pentru asistența tehnică. Un  furnizor care oferă o gamă variata de servere administrate și cu acces root este HostX  ,  unul din serviciile de gazduire cele mai vechi de pe piață.

Gazduire VPS unmanaged (fără administrare)

In cazul gazduirii VPS unmanaged (fără administrare) administrarea serverului este responsabilitatea dvs. Serverele fără administrare costa mai puțin decat planurile de gazduire VPS administrate care includ licențe pentru software și administrarea serverului de către providerul de gazduire. Un server VPS fără administrare necesită abilităti avansate legate de:

  • Interfața linie de comanda Linux (CLI)
  • Secure Shell (SSH)
  • Analiză loguri
  • Gestionarea software-ului serverului web (de ex. Apache, Nginx, Lighttpd)
  • Disaster Recovery (DR), in special gestionarea copiilor de rezervă

Din aceste motive este recomandat in general numai utilizatorilor cu experiență și pregătiti să rezolve orice probleme pot apărea pe VPS-ul lor.
Un VPS fără administrare permite o personalizare și un control mai mare asupra sistemului și este adesea preferat de dezvoltatorii web experimentați și de administratorii de sisteme.

Avantajele gazduirii VPS

Pentru mulți utilizatori cel mai important avantaj  al unui server VPS este că oferă multe din functionalitățile unui server dedicat dar la un preț mai mic. Oferă mai multa stabilitate decat un serviciu de gazduire partajat deoarece nu trebuie să partajați resurse cu alți clienți care sunt gazduiți pe același server.
Insă un server VPS vă ofera si un plus de flexibilitate deoarece il puteți customiza. Pe un serviciu de gazduire partajat website-urile  sunt gestionate de compania de gazduire web si nu veți putea să il configurați in funcție de cerințele dvs.

VPS vs Gazduire shared

Gazduirea partajată și gazduirea VPS sunt similare din anumite puncte de vedere. Ambele necesită partajarea unei masini fizice și a resurselor acesteia cu alti utilizatori. Există insa multe avantaje ale unui VPS fata de gazduirea partajată:
Performanță

Performanța este mai consistentă deoarece resursele alocate sunt garantate. Izolarea resurselor și a datelor este mult mai bună iar serverele VPS “vecine” nu vă afectează.

SEO imbunătățit și mai puține probleme legate de spam blacklisting
In cazul gazduirii VPS veți avea una sau mai multe adrese IP dedicata  (motoarele de căutare și furnizorii de servicii de e-mail nu vă vor asocia cu conținut pentru adulti sau cu istoric de phishing).

Acces root

Accesul root permite administratorilor  să gestioneze servicii și să instaleze software complex care necesită permisiuni de administrator (de exemplu, Java, MongoDB și serverul de mail preferat).
Securitate

Securitatea este la un nivel mult mai ridicat deoarece procesul de virtualizare protejează serverele VPS de atacuri cibernetice a caror țintă sunt alti clienti. Cu acces root, administratorii pot să iși customizeze configurarea serviciilor pentru a intări securitatea serverului VPS.
Cu toate acestea, mulți  preferă gazduirea partajata  pentru ca este mai ieftină și mai ușor de gestionat. Gazduirea shared este perfectă pentru cei care iși construiesc primul site web sau pentru unul cu cerințe reduse de resurse.

VPS vs. Gazduire dedicata

Gazduirea pe un server dedicat oferă toate avantajele unui VPS insă  include un intreg server fizic. Se adaugă posibilitatea de a instala orice sistem de operare Linux/ Windows și ce personalizări hardware doriți. Puteti să vă compilați kernelul Linux singur și să eliminați după cum doriți modulele de kernel inutile. Cu toate acestea, este cea mai scumpă dintre opțiuni, un aspect care nu trebuie ignorat.

Economisiți bani

Alegand un VPS economisiți bani deoarece partajati serverul fizic cu alti clienți VPS. Prin urmare, plătiți doar pentru partea dvs. de costuri necesare pentru a menține serverul fizic in funcțiune – intreținere de rutină, actualizari hardware etc.

Economisiți timp

Dacă utilizați un VPS managed (administrat) economisiți timp deoarece nu va trebui să vă ocupați de administrarea serverului.

Este timpul să treceți la Gazduire VPS?

In general, utilizatorii de gazduire shared fac trecerea  la un VPS deoarece (cu toate ca prețul este mai mare) au nevoie de:

  • Performanță constantă
  • Acces root pentru o anumită aplicație web
  • Mai multe resurse de server pentru aplicații web cu baze mari de date

Multi utilizatori care ar putea dori un server dedicat aleg un VPS pentru:

  • O soluție rentabilă pentru cantitatea de resurse necesare pe care o obțin
  • Suport tehnic de la compania de gazduire web

Cei mai importanți factori care trebuie luați in considerare sunt: accesul root, preturile și disponibilitatea.

Daca cea mai mare parte a afacerii dvs. se desfășoară online iar traficul dvs. crește, un VPS ar putea fi soluția perfectă. Pe termen lung veti avea de caștigat nu doar datorită creșterii performanțelor dar si a securității superioare.

Adaugă un comentariu

Articole similare