(P) Grădiniță particulară Teddybar: sfaturi despre cum să ajutăm copiii să iubească noul mediu!

Intrarea la grădiniță marchează începutul marii aventuri a copilului tău în ceea ce privește educația și socializarea. Prin urmare, este important ca primul contact cu grădinița să fie cât mai plăcut.

Se pare că, dacă anii de grădiniță merg bine, dacă micuțul tău își găsește locul printre ceilalți și urmează ciclul învățării lucrurilor fundamentale fără griji, există șanse mai mari ca, atunci când va merge la școală, să-i placă studiile și să aibă rezultate bune în anii ce vor urmă. În calitate de părinți, aveți un rol important de jucat.

Cercetările au arătat într-adevăr că implicarea părinților este un element cheie în asigurarea faptului că copiii sunt motivați în clasă și că reușesc. Dar cum îi oferi copilului tău o imagine bună despre grădiniță și cum îl ajuți să se integreze cât mai bine?

Experții de la gradinita particulara Teddybar, aplicând metode diferite de abordare în ceea ce privește pedagogia în cazul copiilor mici, preșcolari, ne recomandă câteva lucruri utile de luat în considerare pentru a-i face pe cei mici să iubească procesul de educație din grădiniță, colectivitatea și, mai târziu, școală.

1) Trebuie să acordăm încredere

În primul rând profesorului sau educatorului care are experiența necesară și know-how-ul educativ. Profesorii și educatorii de grădiniță sunt acolo pentru că au ales să facă asta și au răbdarea necesară de a lucra cu copii atât de mici. Apoi trebuie să ai încredere în tine, că părinte.

Fără îndoială că vei face greșeli. Toți părinții fac. Și ce dacă? Greșelile fac parte din educație, permit progresul. În sfârșit, oferă încredere copilului tău. El intră într-un univers necunoscut și este puțin înfricoșător pentru el. Dacă îi transmiți ideea că este capabil să gestioneze și să reușească, el va aborda cu mai multă seninătate această nouă experiență.

2) Oferă-i o descriere atrăgătoare a școlii

Spune-i că este un loc interesant unde va învăța în timp ce se distrează. Grădinița este un spațiu conceput pentru copii, un loc în care le mobilizăm toate simțurile și unde se pot dezvoltă armonios. Se va juca cu alți copii, va învăța să facă lucrurile pe cont propriu, va încerca lucruri pe care nu le face acasă. Eventual, înainte de a începe, mergi cu el într-o primă vizită de recunoaștere pentru a-l familiariza cu locația.

3) Oferă-i un somn liniștit și suficient

Între 3 și 6 ani, un copil are nevoie de douăsprezece ore de somn pe noapte. Există o singură soluție: du-l la culcare devreme. Și nu uita ca, înainte de culcare, să îți faci timp pentru a împărtăși un moment cu el. Un copil odihnit va fi un copil mai calm și mai deschis la noi provocări.

4) Trezește-l cu cel puțin o oră și jumătate înainte de curs

Știm că creierul are nevoie de ceva timp pentru a se trezi. Dacă îți trezești copilul prea târziu, el va avea mintea amorțită. Și o minte amorțită nu este capabilă să primească și nici să schimbe informații. Și bineînțeles, fără a sări peste micul dejun! În mod ideal, ar trebui să includă un produs lactat, un fruct, o băutură și un produs din cereale.

5) Încurajaza-i autonomia

În teorie, ajută-l să devină independent îmbrăcându-l în haine și pantofi ușor de dat jos. Învață-l să se spele pe mâini, să-și închidă haina fără ajutor … Adesea suntem tentați să o facem pentru copil, deoarece merge mai repede, mai ales dimineața când vă grăbiți! Dar asta nu înseamnă o favoare pentru el. A face aceste lucruri în locul lui înseamnă a-i spune: „Nu ești capabil să o faci singur’. Dimpotrivă, a-l lăsa să facă asta singur îi permite să câștige încredere în sine. Știe că are resurse pe care le poate folosi pentru a face față altor dificultăți din grădiniță.

6) Nu te emoționa

Bineînțeles, ești puțin îngrijorat în a-l lăsa pe micuțul tău să abordeze singur o lume atât de nouă. Până la urmă este pentru prima dată poate când nu te are în preajmă. Dar dacă scapi o lacrimă, va începe să plângă și el. Chiar dacă nu ți-a plăcut grădinița și ai amintiri proaste despre ea, nu-i transmite anxietatea. Lucrurile vor fi diferite pentru el, totul va fi bine.

7) Fă-l să povestească despre ziua de la grădi

Copiii au deseori probleme în a construi o poveste, pe care o spun cu întreruperi. Pentru a face copilul să povestească ce a făcut la grădi, pune-i întrebări specifice. Este un mod de a comunica cu el și de a află ce anume îi place sau nu îi place. Discuțiile cu el te pot ajuta să abordezi diferit lucruri sau să vorbești cu educatorii pentru a o face.

8) Arată interes pentru ceea ce a făcut în clasă și încurajează-i progresul

Este important să te intereseze ceea ce îți arată. Educatoarea i-a dat o steluța aurie? Felicita-l și încurajează-l. Și dacă a avut un eșec? Spune-i doar că data viitoare va fi mai bine și că va reuși.

9) Nu pune ștacheta prea sus

Dacă simte că te dezamăgește, ar putea avea o imagine de sine proastă, chiar de la această vârstă, care îl va bântui în următorii ani. Ferește-te de comparațiile cu fratele mai mare sau cu micii lui tovarăși. Educatorii bine instruiți sunt atenți să evite competiția absurdă în clasă, deoarece aceasta creează o atmosferă proastă și provocarea rivalităților nu ajută la progres. Nu este nevoie să o introduci acasă!

10) Citește-i o poveste în fiecare seară

Gustul pentru lectură vine din lecturarea cărților. În ziua în care se poate scufundă el însuși într-o poveste, va fi deja obișnuit cu această plăcere. Nu este nevoie să petreci două ore acolo, un sfert de oră este suficient. Lasă-l dacă dorește să-și răsfoiască singur cartea câteva minute înainte de a se culcă.

11) Rezistă dorinței de a juca rolul educatorului sau profesorului de la clasa

Părinții sunt acolo pentru a sprijini, nu pentru a preda. Ai încredere în educatoarea lui, ea îl va duce acolo unde trebuie. În plus, s-ar putea să îl bulversezi. Ajută-l dacă o cere. Dacă nu, acasă vei face doar activitățile cu care l-ai obișnuit. Restul este treaba grădiniței.

12) Nu pune presiune asupra lui

Competițiile sunt pentru mai târziu. Are timp. Nu îl forța să participe la concursuri, mai ales al vârste atât de mici, și nu îl înscrie la prea multe cursuri extracurriculare. La Teddybar, copilul tău va avea suficiente alte activități, pe care le va face în timpul programului petrecut în grădiniță. Tu joacă-te cu el, plimbați-vă, relaxați-vă și, mai presus de toate, arată-i neîncetat dragostea ta!

Adaugă un comentariu