(P) La ce să fiți atenți când închiriați o mașină pentru următoarea călătorie

Se spune că cele mai mari bogății sunt amintirile, iar călătoriile reprezintă o sursă inepuizabilă de astfel de bogății. Indiferent de anotimp, suntem mereu dornici de a explora locuri noi pentru a dobândi numeroase amintiri și experiențe.

În funcție de motivul călătoriei, aceste deplasări pot fi distractive, incitante, productive și uneori stresante. Indiferent dacă veți călători singuri, cu prietenii sau în familie, cu siguranță vă veți stresa când vine vorba de cazare, transport, bilete de avion și multe alte aspecte ce trebuie stabilite pentru o bună desfășurare a lucrurilor.

Dacă aveți în plan să vă deplasați între orașe sau prin împrejurimile unei metropole, cu siguranță veți avea nevoie de o mașină. Dacă nu veți călători cu autoturismul propriu, atunci veți închiria una, iar stresul este foarte mare și trebuie să fiți atenți la multe aspecte. Mai jos aveți câteva informații utile și practice despre procesul de închiriere.

Când vine vorba de o mașină de închiriat, în primul rând trebuie să porniți de la numărul de pasageri existenți, de nevoile comune, de spațiu și de traseul pe care-l aveți în plan. Nu porniți de la ideea să luați un model ieftin și economic pentru că puteți să aveți neplăceri.

Clasificarea mașinilor

Dimensiunea reprezintă principalul aspect atunci când alegeți o mașină de închiriat. Dacă veți călători singuri, atunci puteți opta pentru o mașină micuță elegantă, economică, de oraș. Dacă veți călători cu prietenii sau faimilia, atunci cu siguranță aveți nevoie de o mașină mai încăpătoare.

  • Mașinile de închiriat sunt de obicei clasificate în funcție de dimensiune:
  • Economie/Compact: Doi adulți, doi copii
  • Dimensiune medie: Patru adulți, un copil
  • Full-Size/Premium/Luxu/SUV: cinci adulți
  • Hibrid și electric: Doi adulți, doi copii

Contează foarte mult modul în care veți călători și ce bagaje veți lua cu voi. Dacă aveți bagaje mai voluminoase, cu siguranță aveți nevoie de o mașină cu portbagaj încăpător. În schimb dacă nu aveți bagaje mari sau aveți un număr limitat de bagaje, cu siguranță trebuie să vă orientați spre un model care să vă permită transportarea bagajelor existente, dar să fie și economă. Rețineți că capacitatea de transport a unei mașini nu ține cont de articolele supradimensionate.

Alegeți mașina în funcție de destinație și traseu

După ce ați stabilit numărul pasagerilor și bagajele aferente, trebuie să luați în calcul unde călătoriți. Destinația este o altă variabilă foarte importantă. Dacă vă rezumați la plimbări prin oraș, atunci vă puteți orienta spre cea mai mică mașină care să poată transporta numărul de bagaje și pasagerii stabiliți. Nu aveți nevoie mașină cu motor puternic, deci e bine să vă orientați și spre o mașină cu un consum mai scăzut de carburant.

În schimb dacă aveți în plan să străbateți sute de kilometri în zonă de munte sau de coastă, poate e mai bine să optați pentru un SUV sau un crossover, care să ofere suficient spațiu pasagerilor, dar și bagajelor. La drum lung, cu siguranță aveți nevoie de spațiu și confort. Totodată, trebuie să fie o mașină potrivită pentru anumite drumuri mai dificile.

Atenție la facilități

Pe lângă cele menționate mai sus, luați în calcul și dotările mașinii în funcție de preferințele voastre. Poate aveți nevoie de anumite facilități pentru o călătorie confortabilă. Într-o destinație nouă, cu siguranță aveți nevoie de un navigator sau de opțiunea să vă conectați telefonul la computerul de bord pentru a putea urmări harta și, cel mai important, ar trebui să aveți navigarea prin GPS pentru că nu știți cum e acoperirea la internet sau costurile suplimentare pe care le-ați putea face prin consumul suplimentar de date.

Dacă veți călători cu familia, poate aveți nevoie de un scaun de copil și, cu siguranță, nu o să vă cărați cu el de acasă. Deci este foarte important să verificați dacă puteți închiria o mașină cu scaunul aferent.

Și, nu în ultimul rând, stabiliți locul de unde să ridicați mașina. Sunt situații când aveți nevoie de mașină chiar de la aeroport, cu toate că poate fi mai scump. Sau poate doriți ca mașina să fie ridicată dintr-un al loc sau chiar livrată la hotel. De exemplu, dacă veți călători la București, veți ateriza la Aeroportul Henri Coandă Otopeni și aveți posibilitatea să vă închiriați mașina direct din aeroport sau puteți opta la o firmă de rent a car Bucuresti și să o ridicați dintr-o altă locație din capitală. În funcție de destinație și dată, sunt mari șanse să vă ridicați mașina mult mai ieftin și mai ușor din afara aeroportului.

După ce ați stabilit toate detaliile de mai sus, nu rămâne decât să alegeți mașina și să fiți atenți la termenii contractuali. Călătoriți fără stres! Fiți responsabili la volan!

Adaugă un comentariu