(P) Piese auto pe care n-ar trebui să le înlocuiești de unul singur

Când vine vorba de reparații auto, românii sunt foarte pricepuți, în comparație cu alții. Spre exemplu, un sondaj din America arată că aproape 60% dintre șoferi nu știu să schimbe roata, în cazul în care au o pană. Locuitorilor din Sacramento, California le este interzis să facă și reparații minore la mașina personală, la ei acasă. În România, potrivit altor studii, mai mult de un sfert dintre șoferi știu să își repare singuri autoturismul sau apelează la cunoscuți, atunci când au o problemă. Există însă câteva piese auto pe care n-ar trebui să le înlocuiești de unul singur.

Ambreiajul

Piața de piese auto îți oferă opțiuni nelimitate. Poți găsi ceea ce ai nevoie la prețuri excelente și să faci economie. Când vine vorba de montaj sau reparații, însă, cel mai indicat este să apelezi la un service autorizat. Ambreiajul este una dintre piesele auto pe care n-ar trebui să o schimbi de unul singur. Înlocuirea sau repararea ambreiajului presupune demontarea transmisiei, acțiune destul de complicată. Schimbarea greșită a ambreiajului duce la defectarea acestuia sau a altor componente, precum și la pierderi de ulei.

Simptomele unui ambreiaj defect sunt multiple. În cazul mașinilor cu transmisie manuală, de cele mai multe ori pedala scoate sunete ciudate, vibrează, pulsează sau rămâne blocată. Apar și probleme la schimbarea vitezelor sau scurgeri de ulei, cablul de ambreiaj se poate rupe și așa mai departe.

Bujiile

Bujiile sunt responsabile de aprinderea vaporilor de combustibil și funcționarea motorului. Deși par relativ ușor de înlocuit, n-ar trebui să le schimbi în fața blocului. Dimensiunile reduse și faptul că sunt plasate în zone greu accesibile ale mașinii ar trebui să te facă să te gândești de două ori înainte de a încerca să le înlocuiești pe cont propriu.

În cazul unor bujii defecte, mașina va porni greu sau deloc, motorul poate da rateuri, mersul la relanti va fi defectuos și consumul de combustibil va crește. De asemenea, martorul din bord se poate aprinde sau mașina va scoate fum alb. În general, bujiile nu sunt piese foarte scumpe și nici manopera la un service autorizat nu costă foarte mult.
Transmisia

Nu același lucru se poate spune despre reparațiile sistemului de transmisie. Acestea sunt costisitoare, dar vei avea nevoie de un mecanic specializat pentru a le efectua. Mecanismele transmisiei sunt foarte complicate, indiferent că este manuală sau automată. Componentele multiple ale acesteia au roluri individuale, dar sunt conectate în permanență pentru a pune mașina în mișcare. De aceea, este nevoie de cunoștințe aprofundate pentru a fi reparate sau înlocuite.

Simptomele unei transmisii defecte sunt multiple. Patinarea ambreiajului, cuplarea greoaie în unele trepte de viteză, nivelul scăzut al uleiului din cutia de viteze sau mirosul de ars ar trebui să te pună în alertă.

Motorul

Înlocuirea sau reparațiile motorului sunt unele dintre cele mai complicate provocări chiar și pentru mecanicii experimentați. În cazul unor defecțiuni majore, costurile vor fi mari, pentru că procedurile sunt complexe.

Defecțiunile la motor sunt ușor de sesizat. Fie mașina va începe să funcționeze anormal, fie va începe să scoată fum din zona motorului, se va supraîncălzi sau nu va mai porni deloc.
Sistemul de climatizare
Sistemul de climatizare implică multe componente atât mecanice, cât și electrice, foarte greu accesibile, așa că n-ar trebui să încerci să rezolvi eventualele probleme de unul singur. Spre exemplu, chiar și pentru schimbarea sau completarea freon-ului este nevoie de aparatură specială de măsurare a presiunii, pe care o vei găsi doar în service-uri.

Problemele pe care le-ai putea întâmpina la sistemul de climatizare al mașinii sunt scurgerile de freon, performanțele scăzute la răcire sau încălzire sau zgomot puternic în momentul activării.

Elementele de caroserie

La acest capitol, lucrurile sunt destul de clare. Pentru a face intervenții asupra caroseriei, ce presupun îndreptarea, vopsirea sau înlocuirea elementelor, vei avea nevoie de aparatură profesională, așa că va fi nevoie să mergi tot la service.

Acestea sunt lucrurile pe care trebuie să le știi despre piesele auto pe care n-ar trebui să le înlocuiești de unul singur.

Sursa foto: Shutterstock

Adaugă un comentariu