(P) Plata impozitului auto: află tot ce trebuie să știi

Pentru a putea circula pe drumurile publice din țară, orice proprietar care deține un autovehicul înregistrat sau înmatriculat pe teritoriul României este obligat prin lege să plătească anual o serie de taxe și impozite auto. În cazul în care dorești să achiziționezi un autoturism, este foarte important să cunoști și să înțelegi modul în care se calculează impozitul auto și eventualele scutiri de care poți să beneficiezi la plata impozitului auto.
Mai jos găsești toate detaliile utile de care ai nevoie pentru a fi cât mai informat despre plata impozitului auto.

Care este baza legală pentru stabilirea impozitelor?
Taxele și impozitele locale sunt reglementate prin Codul Fiscal valabil în anul în curs. În titlul IX din Codul Fiscal, la articolele 453 – 495, regăsim informațiile despre taxele și impozitele locale, iar la articolele 468 – 472, informațiile despre Impozitul pe mijloace de transport, în timp ce articolul 470 descrie modalitatea de calcul a impozitului.
Pornind de la prevederile Codului Fiscal, sunt adoptate de către Consiliile Locale hotărâri anuale privind cuantumul impozitelor locale pe mijloacele de transport. Astfel, fiecare localitate poate avea o valoare diferită de impozitare pentru același model de autovehicul, cu motorizări similare.

Cum se calculează impozitul auto?
Impozitul auto se stabilește în funcție de capacitatea cilindrică a motorului autovehiculului tău, exprimată în centimetri cubi (cmc), prin înmulțirea fiecărei grupe de 200 cmc cu o anumită valoare, stabilită de fiecare localitate în parte.
Mediul online îți pune la dispoziție o varietate de site-uri și platforme care au astfel de calculatoare integrate, iar tot ceea ce trebuie să cunoști este localitatea, marca mașinii, modelul sau capacitatea cilindrică. Cunoscând aceste informații, poți calcula foarte rapid suma de bani pe care o datorezi statului pentru a putea circula pe drumurile publice din țară.

Unde se poate plăti impozitul auto?
Impozitul auto poate fi plătit fie online, pe site-ul pus la dispoziție de Guvernul României, fie cash sau cu cardul bancar, direct la administrațiile financiare.
Pentru a plăti online, trebuie să deții un cont de utilizator și o parolă pentru identificare pe site-ul menționat mai sus.
De asemenea, impozitul auto poate fi plătit și la sucursalele CEC Bank sau în orice benzinărie din rețeaua OMW-Petrom.

Impozitul auto se poate plăti în rate?
Impozitul auto se poate plăti în două rate, astfel: prima rată trebuie achitată până la finalul lunii martie a anului în curs, iar a doua rată trebuie achitată până în ultima zi a lunii septembrie a aceluiași an. În cazul în care impozitul auto calculat este mai mic de 50 de lei, atunci acesta nu poate fi plătit în rate, ci trebuie achitat integral, printr-o singură tranșă.

Ce se întâmplă în cazul în care întârzii cu plata impozitului auto?
La fel ca orice alt impozit neplătit la timp, statul aplică dobânzi și penalități și pentru impozitul auto, după cum urmează:

  • Începând cu prima zi după termenul-limită, se aplică o dobândă de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere
  • Începând cu prima zi după termenul-limită, se aplică o penalitate de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere.

Astfel, dacă depășești termenul-limită de plată a impozitului auto, suma datorată crește cu 0,03% în fiecare zi. Vei continua să acumulezi atât dobânzi, cât și penalități de întârziere până în momentul în care vei achita în totalitate suma datorată.

Cine este exceptat de la plata impozitului auto?
Principalele categorii de persoane care sunt exceptate de la plata impozitului auto sunt:

  • Veteranii de război și văduvele veteranilor de război, pentru un singur autovehicul
  • Persoanele cu handicap grav sau persoanele încadrate în gradul I de invaliditate, precum și reprezentanții acestora, pe întreaga perioadă în care îi au în îngrijire
  • Persoanele fizice care dețin autovehicule istorice

Lista completă se poate găsi în Codul Fiscal, art. 469.

Legea privind impozitul auto se poate modifica de la un an la altul, astfel că, dacă anul precedent ai plătit o anumită sumă de bani, anul acesta valoarea poate crește sau poate să scadă, chiar dacă modelul de mașină pe care îl deții este același. Este foarte important să te folosești de resursele puse la dispoziție de mediul online pentru a te asigura că deții toate informațiile privind impozitul auto pe care trebuie să îl plătești.

sursa foto: Shutterstock

Adaugă un comentariu