(P) Răspundem la 21 de întrebări frecvente despre școala de șoferi și obținerea permisului de conducere

Vrei să obții permisul de conducere? Ești în faza în care te documentezi în privința școlii de șoferi, a cursurilor și a actelor necesare? Ești copleșit de volumul mare de informații de pe Internet ori nu găsești informațiile de care ai nevoie?

Împreună cu cei de la Școala de Șoferi DICU am strâns cele mai des întâlnite întrebări primite de la potențialii cursanți.

Află, în cele ce urmează, răspunsul la cele mai frecvente 21 de întrebări despre școala de șoferi și obținerea permisului de conducere:

  1. Începând cu ce vârstă pot da de permis? Pot începe cursurile la 17 ani?

Vârsta minimă pentru înscrierea la școala de șoferi, categoria B este de 17 ani și 9 luni. Vârsta minimă pentru a susține examenul auto la categoria B este de 18 ani. Așadar, poți începe școala de șoferi cu 3 luni înainte să împlinești 18 ani, astfel încât să îți faci cadou de majorat permisul auto.

Însă, pentru categoriile C și C+E, vârsta minimă pentru înscriere la școala de șoferi și susținerea examenului este de 21 ani.

  1. Până la ce vârstă poți face școala de șoferi?

Există o vârstă maximă până la care se poate obține permisul auto? În legislație, nu este menționată o vârstă maximă, medicul fiind cel care decide dacă o persoană este sau nu aptă pentru condus.

  1. Pot face școala de șoferi în București dacă nu am domiciliul aici?

Da, poți urma cursurile unei școli de șoferi în București, urmând că apoi să susții examenul în orașul de reședință. Însă, dacă obții viza de flotant, poți susține examenul auto în capitală, chiar dacă nu ai buletin de București.

  1. Ce trebuie să conțină dosarul de înscriere la școala de șoferi?

Pentru a te înscrie la cursurile unei școli de șoferi, trebuie să aduci la sediul școlii următoarele:

-act de identitate (original și copie);

-adeverință de la medicul de familie că nu există boli cronice, iar în cazul celor care nu au medici de familie sunt obligați să ofere în scris o declarație în acest sens.

-fișa medicală din care reiese că ești apt pentru conducerea autovehiculelor din categoria pentru care soliciți permisul, obținut de la o policlinică autorizată;

-aviz psihologic din care reiese că ești apt pentru conducerea autovehiculelor;

-certificat de cazier judiciar cu mențiunea „pentru examen auto’;

-cerere de înscriere (oferită de școală).

  1. Ce acte trebuie să conțină dosarul pentru susținerea examenului auto?

Pentru admiterea prezentării la examenul scris auto și la proba de traseu, candidatul va pregăti un dosar cu următoarele documente:

-fișa de școlarizare (se completează prin dactilografiere iar pe această se va află atât avizul medical cât și cel psihologic);

-certificatul de cazier judiciar;

-copie după BI sau CI pe format A4, diplomă studii, permis de conducere (dacă este cazul) ;

-chitanță CEC pentru achitarea taxei de examen auto;

Cât costă fișa medicală și testarea psihologică?

Taxa pentru analizele medicale și pentru testul psihologic costă 200 lei pentru categoria B și 250 lei pentru categoria C,CE, dacă se fac în laboratorul afiliat Școlii de Șoferi Dicu. Nu este nicio problemă dacă nu dorești să le faci în laboratorul nostru, poți veni cu ele deja obținute.

  1. Se percep taxe pentru pregătirea dosarului, pentru închirierea mașinii?

În afară de costul efectiv al cursurilor, școala de șoferi mai percepe 200 ron, taxa pentru rezervarea autoturismului în ziua examenului.

În rest, nu se mai percep alte taxe de către Școala de Șoferi DICU.

Mai sunt taxe de plătit după terminarea școlii de șoferi, dar acestea sunt cerute de alte instituțîi: 68 lei taxa pentru eliberarea permisului (se achită direct la DRPCIV sau la Poșta Română).

  1. Cât costă până la urmă școala de șoferi? Ce înseamnă „prețuri de la….’?

Unele școli de șoferi scriu pe site-ul lor „prețuri de la 900 lei’, de exemplu, în loc să scrie „prețul școlii = 1400 lei’ pentru a manipula psihologic vizitatorii site-ului. De fapt, prețul real al școlii se dovedește a fi cu mult peste prețul de la care se pornește.

Școală de Șoferi Dicu din București, are următoarele prețuri în 2020:

  • Categoria B -1400 LEI (cash/rate)

  • Categoria C -2000 LEI (cash/rate)

  • Categoria E -1000 LEI (cash/rate)

  • Categoria C,C+E -2500 LEI (cash/rate)

Nu avem costuri ascunse.

  1. Cărțile de legislație după care învăț în timpul cursurilor teoretice de la școala de șoferi se plătesc separat?

Da. Acestea se plătesc separat iar recomandarea noastră este să se cumpere întotdeauna din centre specializate, librării, pentru a avea siguranța că acestea sunt în conformitate cu ultimele legi apărute.

  1. Care-i investiția totală pentru a obține permisul la categoria B?

Costul total la care ajungi este de: 1400 Ron (costul școlii) + aprox. 468 ron pentru alte taxe și avize, bani pe care nu îi plătești la școală.

  1. Care este orarul orelor teoretice la Școala de Șoferi Dicu?

În general, seara, după ora 5. Majoritatea cursanților lucrează sau studiază, astfel că ne-am adaptat și noi programului de lucru. Încercăm pe cât posibil să oferim un program cât mai flexibil.

  1. Care este zona de întâlnire pentru orele de condus?

De obicei, parcarea de la metrou Gorjului. Se poate stabili cu instructorul alt punct de întâlnire, dar de regulă tot în sectorul 6, unde este sediul școlii de șoferi.

  1. Cât durează o ședință de condus?

La școala noastră de șoferi, o ședință de condus durează 100 min.

  1. Cât durează școala de șoferi ?

Perioada de școlarizare pentru obținerea permisului de conducere la categoria B este de 4 săptămâni, în care sunt incluse 24 ore de legislație rutieră și 30 de ore conducere practică.

Perioada de școlarizare pentru obținerea permisului de conducere la categoria C este de 5 săptămâni, dacă se optează pentru obținerea permisului de conducere categoria C pentru cei care au permis de conducere categoria B mai vechi de un an de zile. În acest interval sunt incluse 50 de ore de legislație rutieră și 30 de ore de pregătire practică. Sau de 6 săptămâni dacă se optează pentru obținerea permisului de conducere categoria C pentru cei care au permis de conducere categoria B cu o vechime mai mică de un an de zile. În acest interval sunt incluse 50 de ore de legislație rutieră și 36 de ore de pregătire practică.

Perioada de școlarizare pentru obținerea permisului de conducere la categoria E este de 2 săptămâni. În acest interval sunt incluse 10 ore de legislație rutieră și mecanică și 10 ore de conducere.

  1. Cât este valabilă școala de șoferi?

Școala de șoferi este valabilă un an de zile. Dacă timp de 1 an de zile de la absolvirea școlii nu te prezinți la examen sau nu iei examenele, va trebui să plătești din nou taxa școlii.

  1. Dacă nu iau permisul, trebuie să repet cursurile?

Dacă nu vei promova examenul scris, poți da din nou examenul peste 15 de zile.

Dacă nu vei promova la proba de traseu, vei putea încerca din nou după ce ai efectuat cele 3 ședințe suplimentare aferte categoriei la care te-ai înscris. După aceste 3 ședințe suplimentare, școala de șoferi este obligată să îți elibereze o adeverință cu care te vei prezența la poliție, pentru o nouă înscriere.

Dacă timp de 1 an de zile de la absolvirea școlii nu te prezinți la examen sau nu iei examenele, va trebui să faci din nou școală și să plătești din nou taxa școlii.

  1. Cât timp este valabil dosarul?

După finalizarea dosarului pentru examenul auto și eliberarea acestuia de la școala de șoferi, cursantul are la dispoziție 1 an de la ultima oră de conducere finalizată pentru a susține examenul pentru obținerea permisului.

  1. Trebuie să ai 10 clase ca să poți da de permis?

Încă nu există o informație oficială în acest sens. Foarte probabil să fie un zvon, o propunere care nu se va concretiza. A mai existat această discuție și în anii trecuți. Așteptăm să aflăm informații sigure.

  1. În ce constă examenul pentru obținerea permisului de conducere?

Pentru a obține permisul de conducere, vei da o proba teoretică și una practică.

Proba teoretică constă într-un chestionar cu 26 întrebări, din care trebuie să răspunzi corect la minim 22, pentru a trece. Timpul alocat rezolvării chestionarului de verificare a cunoștințelor teoretice este de 30 minute.

Dacă ai trecut cu brio de proba teoretică, vei susține traseul. Proba practică constă în conducerea autoturismului pe traseu, împreună cu un agent de la Poliție.

  1. Am permisul dar nu am mai condus de mult. Pot să apelez la școala de șoferi pentru câteva ședințe?

Da. Prețul este de 100 ron / ședința, la categoria B și 200 ron ședința la categoria C, iar timpul efectiv de condus este de 100 min.

  1. Proba practică se dă pe mașina pe care am făcut cursurile ?

Da, în urma încheierii unei convenții ulterioare contractului și achitării unei sume de 200 lei.

Adaugă un comentariu