(P) Secret Santa – Cum sa te pregatesti de Craciun pentru jocul cu colegii de la birou

Ai auzit vreodata de Secret Santa? Poate ca nu, poate ca da. Sunt oameni care sunt familiarizati cu acest concept, dar sunt si persoane care afla pentru prima data despre ce este vorba. Ei bine, in limba romana este mai bine cunoscut drept Mos Craciun Secret. Acesta este un obicei imprumtati de pe alte meleaguri, care in ultimii ani a inceput sa se raspandeasca in intreaga lume occidentala, asa cum se intampla adesea. Ideea a aparut in prima instanta in Scandinavia, chiar daca Statele Unite ale Americii au contribuit cel mai mult la raspandirea ei. In principal, aceasta noua traditie a fost adoptata pentru bucuria tuturor si pentru schimbul de cadouri intre colegii de birou, iar in ultimii ani, poate din nevoia de a economisi atunci cand este posibil a fost si ea puternica, aceasta idee a prins si in randul familiei si prietenilor.

De unde vine numele de Secret Santa?

Numele de Secret Santa se schimba desigur in functie de tara, sau mai degraba, in functie de numele pe care Mos Craciun il are in diferite tari, asa ca in SUA si Marea Britanie este Secret Santa de la Santa Claus, in Irlanda este Kris Kindle de la Kris Kringle, sau bazat pe faimosul personaj care ne ofera an de an cadouri, la fel ca in Germania, unde Weihnachtswichtel, spiridusul de Craciun, care are aceasta onoare.  In Romania, de cativa ani, au inceput sa se ofere frumoase cadouri de Secret Santa pentru colegi. In ultimii ani obiceiul a inceput sa fie implementat mai mult in corporatii si a pastrat termenul original de Secret Santa. Desigur, mai sunt pasi de facut pana sa implementam aceasta traditie si la noi mult mai mult, pentru ca noi, romanii, suntem mult mai conservatori.

Ce este totusi Secret Santa?

Este un joc dragut pe care il poti juca cu colegii de la birou sau cu prietenii, sau chiar cu familia, si se bazeaza, practic, pe economii. Permite-ne sa iti explicam mai bine. Mosul Secret, asa cum indica si numele, inseamna sa oferi cadouri de Craciun pentru coleg. Practic tu oferi unei anumite persoane dintr-un grup un dar, ceea ce inseamna ca in loc sa cautati un cadou pentru toti colegii sau prietenii tai, va trebui sa te concentrezi pe o singura persoana, economisind timp, energie si mai ales bani.

Care sunt regulile jocului?

Noteaza numele intregului grup de colegi, prieteni sau familie pe biletele de hartie.
Pliaza-le si pune-le intr-un bol sau o punga suficient de incapatoare incat acestea sa nu cada sau sa nu stea prea inghesuite.
Amesteca biletelele dupa ce te-ai asigurat ca nu poti sa vezi ceea ce este scris pe ele.
Asta inseamna organizarea jocului. In plus, daca grupul este mai mare, sau poate nu va cunoasteti prea bine intre colegi, ar trebui sa folositi atat numele, cat si prenumele, sau adaugati functia pe care persoana respectiva o detine in cadrul biroului sau companiei, astfel incat toata lumea sa fie sigur ca ai nimerit persoana potrivita.

Odata facut acest lucru, fiecare trage pe rand un bilet din recipient: numele scris pe biletel va fi cel al persoanei careia fiecare va trebui sa-i ofere cadoul.  Apoi, ia o hotarare cu ceilalti asupra unui pret care sa nu fie depasit, astfel incat cadourile sa fie distribuite in mod egal.

Cum se aleg cadourile?

In general, pentru cadouri pentru colegii de la birou se strabileste o anumita suma modica. De obicei, suma variaza intre 50 si 100 de lei, in functie de. Cadoul poate fi orice, important este ca se incadreaza in pretul maxim stabilit si sa respecte o anumita decenta. In acest moment, hotaraste-te asupra unei date la care se va face schimb de cadouri. In cazul petrecerii de la birou, petrecerea de Secret Santa poate fi stabilita in ultima zi de munca, sau poate la cina oferita de companie, in alte cazuri, asa cum o face toata lumea.

Alte reguli de alegere cadouri pentru colegi

Cele de mai sus sunt regulile de baza, universal valabile, ale Mosului Secret. Totusi, mai exista cateva variante din care poti alege. De exemplu, puteti decide de comun acord sa evitati alegerea biletelelor dupa nume si, pur si simplu, cumparati cate un cadou de fiecare, pe care il veti pune apoi in gramada, toate impachetate in aceiasi hartie, si cat se poate de asemanator, pentru a nu ghici ce este in interior. Ulterior se va face schimb. Va fi o forma mult mai distractiva de Secret Santa si cu siguranta vor fi cele mai haioase cadouri.

Sau te poti distra ghicind expeditorul odata ce primesti cadoul destinat tie.

Concluzii finale

Orice varianta ai alege impreuna cu ceilalti, totusi, tine cont ca obiectul pe care il oferi trebuie sa fie ceva simplu, neutru, poate un obiect util sau dragut pe care persoana respectiva sa-l tina pe birou, dar nimic prea personal. Daca relatia intre colegi este una mai putin formala, atunci alege ceva amuzant, care sa starneasca rasul si sa aduca un strop de fericire.

Adaugă un comentariu