(P) Top 5 lucruri pe care trebuie să le știi despre tequila

Are un nume care care te duce cu gândul la locuri exotice. E de multe ori în centrul celor mai reușite petreceri. Vorbim desigur de tequila, o băutură despre care mulți știm că provine din Mexic dar foarte puțini îi cunoaștem povestea. Din ce anume e facută sau cât durează procesul de la amestecarea ingredientelor până la primul shot sunt doar câteva dintre cele mai interesante lucruri despre tequila pe care urmează să le afli din rândurile de mai jos.

Când a apărut tequila

Se estimează că aceasta are avea o istorie de aproape 1000 de ani. În secolul al III-lea aztecii ar fi produs o primă băutură pe bază de agave, numită pulque, cu consistența și culoarea laptelui. Aceasta avea un gust acrișor și era făcută din suc fermentat de agave.

Imediat după invazia conchistadorilor, băutura a fost distilată, apărând astfel o băutură alcoolică mai tare, numită mezcal, care la rândul ei a fost îmbunătățită, ajungându-se astfel tequila, o băutură comercializată la scară largă pe întreaga suprafață a globului.

Tequila este în momentul de față una dintre cele mai consumate băuturi alcoolice la nivel global. Poate fi găsită cu ușurință, inclusiv în magazinele online de băuturi alcoolice

Din ce este făcută tequila

Este produsă din căpățânile de agave albastre, nu din întreaga plantă. Mexicanii le numesc pe acestea pinas. Pentru a putea fi folosite, agavele albastre trebuie să fie coapte, având nevoie de șase ani pentru ca acest lucru să se întâmple, putând ajunge până la 12 ani în zonele muntoase, umbrite.

Principalele tipuri de tequila

Tequila poate fi o băutură scumpă sau ieftină, în funcție de producător și tipul acesteia. Până în 2006 puteam vorbi de cinci tipuri importante de tequila: Blanco, Joven, Reposado, Anejo și Extra Anejo. Din 2006 putem vorbi și de Curados, o tequila aromatizată cu ingrediente precum citricele sau căpșunile.

Blanco este o tequila tânără. Poate fi îmbuteliată imediat după distilare sau poate fi ținută timp de aproximativ două luni în butoaie inoxidabil sau stejar, înainte de a fi îmbuteliată.

Joven este de asemenea o tequila tânără, care are în plus un adaos de coloranți aditivi pentru aromă prin care capătă o nuanță aurie. Din acest motiv acest tip de tequila se mai numește și Oro.

Reposado este în schimb o tequila îmbătrânită în butoaie de stejar, între 2 și 12 luni. Este una dintre cele mai bune tequila pentru mix-uri.

Aneho și Extra Aneho sunt două tipuri de tequila îmbătrânite în butoaie de stejar cu o capacitate maximă de 600 de litri. Aneho este o tequila ținută la maturare între un an și trei ani, iar Extra Aneho peste trei ani. 

Cum se consuma tequila. Cele mai cunoscute cocktailuri 

Tequila este o băutură care poate fi consumată în diferite moduri, în funcție de gusturi. Mexicanii obișnuiesc să o consume la temperatura camerei, fără feli de citrice sau sare, așa cum obișnuiesc să facă europenii. Aleg această variantă pentru a simți cu adevărat gustul băuturii.

În Europa, în principal în cluburi sau în stațiunile turistice, se consumă cu sare sau felii de lămâie ori portocală, în pahare specifice, de mici dimensiuni. 

Deseori este folosită ca bază pentru cocktailuri precum Margarita, Tequila Sunrise, Matador, Tequila Slammer, Tequila Paloma sau Tequila Martini

Cele mai vândute branduri de tequila

Topul celor mai vândute brand-uri de tequila se modifică aproape în fiecare an însă în top se află mereu Jose Cuervo, Sauza și Patron. Acestea se găsesc și în România, în magazinele online de băuturi alcoolice, precum alcooldiscount.ro. 

Toate cele trei branduri au sortimente pentru o gamă cât mai variată de consumatori, de la băuturi soft și aromate, până la băuturi tari.

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai importante lucruri care se pot spune despre tequila. Dacă cunoști o poveste interesantă despre această băutură, așteptăm să ne-o spui. 

Adaugă un comentariu