(P) Top dotări și tehnologii de urmărit când îți alegi o mașină nouă

Achiziționarea unei mașini noi este o acțiune destul de importantă și poate să se transforme într-o corvoadă și mult timp pierdut, dacă nu te pregătești dinainte. Foarte mult din stresul de căutare a mașinii perfecte provine din faptul că uneori nu știm exact ce ne dorim și ne ducem în tot mai multe direcții, pe măsură ce începem căutările.

Există câteva criterii importante după care ne ghidam în alegerea unei mașini. Dacă stabilești răspunsurile la următoarele întrebări, alegerea unei mașini noi poate deveni chiar o experiență plăcută:

  • Care este bugetul de care dispui, atât pentru achiziția mașinii, cât și pentru întreținerea ei pe termen lung. De asemenea este important să analizezi și valoarea de revânzare.
  • Cum va fi folosită mașina, care este scopul de achiziție. Poate faci naveta și ai nevoie doar de un mijloc de transport, sau ai o familie mai mare și ai nevoie de o mașină spațioasă.
  • Care sunt caracteristicile principale pe care le consideri foarte importante la o mașină.

Dacă ai stabilit răspunsurile la întrebările de mai sus înseamnă că lista de posibile opțiuni începe să se contureze. În plus, am pregătit pentru tine o listă cu cele mai importante dotări și tehnologii de care să ții cont atunci când alegi o mașină nouă, luând în considerare factori precum siguranța conducătorului și pasagerilor, dar și confortul în timpul unei călătorii.

Sistemul de airbag-uri

În ultimii ani se pune din ce în ce mai mult accent pe sistemul de airbaguri, pentru a putea asigura o protectie cât mai mare, atât conducătorilor auto, cât și pasagerilor. Dacă airbagurile frontale vin standard la toate mașinile, cele pentru protecție laterală (airbaguri cortină) sau pentru protejarea pasagerilor din spate reprezintă o dotare extrem de importantă.

Funcția de pilot automat adaptiv

Anumiți producători de automobile includ cruise control în dotările standard, în timp ce alții le oferă în zona de opționale. Oricum ar fi, această funcție de pilot automat este una utilă, care oferă și confort. Dacă ne referim la pilotul automat adaptiv, putem spune că această opțiune este extrem de folositoare, pentru că permite menținerea unei distanțe constante față de mașina din față. Riscul producerii de accidente scade foarte mult datorită pilotului automat adaptiv.

Asistentul de unghi mort

Deși o tehnologie relativ nouă, începe să fie din ce în ce mai solicitată de cei care achiziționează mașini noi. Principiul de funcționare este același: vei fi avertizat prin aprinderea unui led în oglinda retrovizoare atunci când apare un obstacol în unghiul mort. Este una dintre acele dotări extrem de utile pentru că te ajută să eviți o coliziune.

Sistem video pentru marșarier

O dotare opțională care îți ușurează viața la volan, asigurând vizibilitate la parcarea cu spatele. Acest sistem video îți arată obstacole pe care nici senzorii nu le detectează din prima.

Electromobilitatea

Mașinile electrice sau hibrid prind tot mai mult teren și suntem siguri că în viitorul apropiat mașinile electrice vor fi majoritare în trafic. Este clară tendința generală spre un stil de viață mai responsabil pentru a proteja mediul înconjurător dar și pe noi înșine. Astfel că și în zona de autoturisme tot mai mulți optează pentru masini cu un consum redus de combustibil sau chiar mașini electrice. Producătorii de autoturisme au luat în serios această tendință și ne oferă modele îmbunătățite de la an la an. Datorită noilor tehnologii, diferența de autonomie oferită de o mașină electrică și una cu combustie este din ce în ce mai mică. Un exemplu ar fi noul BMW i4, un model 100% electric, care ajunge la o autonomie de până la 590 de kilometri.

Călătorie confortabilă pentru toți pasagerii

Aerul condiționat nu mai este o noutate, dar un plus este când temperatura poate fi reglată individual, în funcție de opțiunea fiecărui pasager.
Arhitectura scaunelor este foarte importantă, dar și mai interesante sunt dotările care oferă un spor de confort: încălzirea scaunelor, suportul lombar, reglaj electric, funcția de memorie, ajustarea lățimii scaunului, etc.

Digitalizarea

Acest aspect al interconectării este tot mai important în ultimii ani, pentru că și stilul nostru de viață a luat această turnură. Totul este conectat, de la telefon, computer, centrala termică, televizor, frigider, mașină de spălat, etc. De aceea, ținând cont că petrecem foarte multe ore pe zi în mașină, umărim să avem același confort și aici. Producătorii de autoturisme integrează funcții și sisteme de operare tot mai complexe pentru o experiență de utilizator unică.
Câteva dintre aceste funcții, unele disponibile în variantele standard, altele opționale, ar fi: conectare cu Bluetooth, comenzi vocale, sistem de navigație performant, asistență în caz de accident, panouri de bord din ce în ce mai mari și complete.

Garanția

Un alt lucru foarte important pe care trebuie să îl aveți în vedere în achiziționarea unei mașini noi este perioada de garanție oferită de producător.
În redactarea acestei liste ne-am axat pe top dotări și tehnologii pentru siguranță și confort într-un autoturism nou. Dar la toate acestea se adaugă, bineînțeles, și opțiunile personale pentru aspectul general, design și culori.

Adaugă un comentariu