(P) Totul despre modul de funcționare al unui elevator auto cu 2 coloane

Dacă doriți să investiți într-un elevator auto, aflați din acest articol de ce un elevator 2 coloane este cea mai bună alternativă și cum funcționează acest tip de elevatoare auto.

Cum funcționează un elevator cu două coloane și când de util este acesta unui service auto?

Elevatoarele cu două coloane sunt dispozitive electromecanice sau hidraulice cu ajutorul cărora automobilele pot fi ridicate până la o înălțime de 1900 mm în vederea efectuării operațiunilor de depanare.

Elevatoarele electromecanice cu două coloane pot avea unul sau două motoare care acționează dispozitivul. Iar cele hidraulice sunt acționate de un sistem hidraulic compus dintr-o pompă și doi cilindri. Prețul de achiziție al elevatoarelor diferă în funcție de model, dar investiția se recuperează ușor deoarece astfel de utilaje se dovedesc indispensabile încă din prima zi de funcționare a unui service auto.

Elevatoarele sunt utilaje grele concepute pentru ridicarea vehiculelor. Cu ajutorul lor se pot ridica vehicule care au următoarele caracteristici:

·au o masă care nu depășește capacitatea maximă de ridicare a elevatorului;

·dispun de o distanță minimă între punctele de susținere de 1000 mm;

·au o distribuție reversibilă pe punctele de susținere.

Cum se montează un elevator auto pentru a se asigura condiții maxime de siguranță la locul de muncă?

În cadrul unui service sau atelier auto, doar personalului calificat, care a beneficiat de o instruire corespunzătoare îi este permis să utilizeze elevatoarele auto din echipare. Autorizarea operatorului de elevatoare auto se face de către Conducerea Unității în care acesta operează. De asemenea, pentru o siguranță sporită, se interzice modificarea oricăror dispozitive de siguranță ale elevatorului.

Pentru o montare corectă și sigură a elevatorului, se recomandă respectarea unui set de instrucțiuni, iar nerespectarea acestora absolvă producătorii de elevatoare de orice responsabilitate în eventualitatea unui accident.

Elevatorul nu poate fi utilizat în spațiile unde există riscul declanșării unui incendiu. De asemenea, el este conceput astfel încât să servească exclusiv la depanarea automobilului și nu la curățarea acestuia în spălătoriile auto.

Care sunt principalele dispozitive de siguranță cu care este prevăzut un elevator cu 2 coloane?

Pentru a se asigura operarea elevatoarelor în deplină siguranță, acestea sunt prevăzute cu următoarele tipuri de dispozitive:

·un întrerupător principal acționat cu cheie;

·un sistem tip mână-moartă;

·un sistem mecanic de oprire de urgență;

·avertizoare de pericole;

·etc.

Ce reguli de amplasare trebuie să respecte un spațiu unde se dorește montarea unui elevator auto?

În primul rând, spațiul unde se montează un elevator trebuie să permită operarea acestuia în condiții optime. El trebuie să fie îndeajuns de înalt, dar și potrivit ca suprafață pentru ca elevatorul să funcționeze în condiții normale, pentru scopul cu care a fost creat.

Elevatoarele nu pot fi instalate decât de personal calificat în montarea acestora și exclusiv pe suprafețe plane care să le asigure suportul de care au nevoie. De asemenea, suprafața pe care se instalează trebuie să fie îndeajuns de rezistentă încât să suporte sarcinile transmise la suprafața de sprijin și să fie alcătuită din beton. Bazamentul de instalare a elevatorului trebuie să aibă o grosime minimă.

Ce fel de acțiuni sunt interzise în momentul operării unui elevator?

Odată cu elevatorul achiziționat, veți primi și o serie de instrucțiuni și informații cu privire la tipul autovehiculelor pentru care îl puteți folosi. De asemenea, trebuie să țineți mereu cont de destinația principală a elevatorului și să nu-l folosiți în scopuri diferite față de cel pentru care a fost conceput.

Nu se permite utilizarea elevatoarelor pentru a ridica vehicule care au o masă mai mare decât cea a elevatorului. De asemenea, este strict interzisă folosirea elevatorului pentru a depana un autovehicul în interiorul căruia se află persoane.

Deoarece există riscul de incendiu sau explozie, trebuie evitată cu orice preț folosirea elevatoarelor pentru depanarea vehiculelor ce conțin materiale periculoase ca soluțiile inflamabile, explozive, corozive, toxice sau încadrate în orice altă clasă de risc.

De asemenea, elevatoarele nu pot fi folosite nici pentru a ridica orice animale sau diferite obiecte cu excepția autovehiculelor pentru care au fost proiectate.

În cazul apariției deranjamentelor în timpul folosirii unui elevator trebuie reținut faptul că producătorii nu-și asumă răspunderea dacă acesta a fost utilizat altfel decât în scopul pentru care a fost creat, a fost operat de personal fără autorizație de utilizare, sau a fost montat de persoane necalificate.

Adaugă un comentariu