Interviu Bogdan Ene: View from the future

Bogdan este un reprezentant al noii generații de manageri români: bine pregătiți profesional, cu deschidere spre internațional, cu prezența pe business social media și cu planuri mari de viitor. Ne cunoaștem deja de câțiva ani datorită specificului activității sale: este manager al companiei Dioghenis, care are drept activitate principală comerțul cu poduri rulante, stivuitoare și închirieri utilaje de ridicat. Recent, Bogdan a fost desemnat președinte al Camerei de Diplomație Comercială cu Monaco, însă are planuri de dezvoltare și în Middle East, unde merge periodic.

Pentru interviul din Driven Arabia am stat de vorbă cu Bogdan în Burj Al Arab – emblematicul hotel de 7 stele din Dubai.

Când și cum a fost prima ta întâlnire cu Dubaiul?
Prima dată am ajuns în Dubai acum 10 ani, în anul 2012, datorită surorii mele, care pe vremea aceea lucra la Fly Emirates ca stewardesă. Abia se angajase, iar eu am venit în Dubai să o vizitez. Îmi aduc aminte exact când am luat taxiul de la aeroport că mă simțeam ca în secvența din serialul acela cu Will Smith, „Prințul din Bel Air’, când el se uita uimit pe geam din taxi odată ajuns în New York. Eram fascinat de amploarea locului, de clădiri, de opulență, lucruri nemaivăzute de mine până în acel moment.
Ca și prima experiență și contact cu Dubaiul, aceasta a rămas în memoria mea ca fiind una excepțională. Pot spune că am fost norocos din punctul acesta de vedere și îi sunt recunoscător surorii mele pentru asta.

Cum s-a dezvoltat părerea ta despre Dubai, percepția ta despre acest oraș în timp?
La început m-am obișnuit puțin mai greu datorită diferenței de cultură și a regulilor stricte care de altfel aduc o ordine în societate și drept urmare, Emiratele Arabe Unite reprezintă un stat prosper și unul dintre cele mai sigure din lume. Vedeam lumea pe stradă îmbrăcată în costumul tradițional, vedeam cum se comportă cuplurile căsătorite, observam femeile acoperite, comunitățile de indieni și pakistanezi, multitudinea de culturi. Am apreciat regulile stricte legate de conduita personală în spații publice. Deși pentru unele persoane asta pare un impediment, eu consider că este un mod de a arăta respect față de tine și față de cei din jur.

Care este feelingul tău despre Dubai acum?
Este un loc unde găsești tot ce este mai modern, tot ce este mai luxos, tot ce este mai nou în industria de high-tech, tot ce îți poate trece sau nu prin minte deja aici există. Pot spune că aici găsesc inspirație și punți de legătură cu multe alte țări datorită multitudinilor de culturi prezente. Când vin aici, văd efectiv viitorul. Investițiile sunt concentrate pe domenii inovatoare, făcând din EAU un model de referință important la nivel mondial în acest sector. În același timp, aici te simți mereu în siguranță cel puțin datorită faptului că lumea respectă regulile. Consider că Dubaiul oferă mai ales în materie de business multe oportunități și poate fi o rampă de lansare.

Cât de des vii în Dubai și ce anume preferi să faci aici?
Vin în Dubai în medie de două ori pe an. În timpul pandemiei nu am reușit să mai ajung și acum recuperez. Când vin în Dubai, de obicei mă reîntâlnesc cu grupul de prieteni pe care l-am format de-a lungul anilor. Ne punem la curent cu noutățile din viața noastră, dar nu excludem nici discuțiile legate de business care sunt pline de inspirație și oportunități. Îmi place să văd și viziunea lor asupra mediului de afaceri global. În acest mod ne putem îmbogăți viziunea macroeconomică.

Cum ai descrie Dubaiul? Ce îți place cel mai mult, dar și cu ce nu prea vibrezi?
Chiar zilele trecute vizitam un prieten ce locuiește în The Adress, Downtown. În timp ce intram în clădire și mergeam pe holuri eram surprins de serviciile de top acordate de personal, de igienă, de atenția la detalii, designul prietenos și de bun gust, muzica ambientală relaxantă și parfumul emanat de climatizarea centrală. Această vizită descrie o calitate a Dubaiului pe care o regăsești în multe locuri ce îți aduce feelingul rafinamentului și al eleganței. De asemenea, fiind o țară multiculturală, aici nu mai simți granițele, iar întâlnirile sunt mereu dinamice și interesante.
Ceea ce apreciez mai puțin sunt verile foarte călduroase și cu multă umiditate ce îți dau un disconfort termic pronunțat și lipsa acelui peisaj dinamic și plin de viață al oamenilor ce se deplasează pe jos și socializează. |n Dubai vezi mai multe mașini deplasându-se decât oameni mergând pe stradă.

Cum consideri că sunt văzuți românii în Emirate, comparativ cu alte naționalități?
Să fiu sincer, chiar mă gândeam la acest aspect deunăzi. De fiecare dată când am ocazia să mă prezint că sunt român în
fața unui străin, că este arab sau de altă naționalitate, observ că suntem destul de apreciați, informația este primită cu zâmbetul pe buze și cu brațele deschise. Mă
încântă acest lucru.

Adesea se promovează ideea despre Dubai că ar fi un oraș total artificial, ce părere ai despre acest lucru?
Aici este vorba de perspectivă. Lumea cataloghează un lucru ca fiind bun sau rău, dar este vorba de percepția fiecăruia. Artificial poate fi atât un lucru bun, cât și un lucru rău, însă eu consider că este benefic să vedem partea plină a paharului. Cu toate că au o istorie la început de drum, acest fapt le-a permis să se îndrepte spre viitor mai mult decât alte țări și, ca urmare, să ajungă la niște realizări remarcabile.

Ai în plan de a dezvolta ceva pe plan profesional în UAE? Crezi că ar fi o direcție de luat în calcul pe viitor și de ce?
Primul meu contact cu ideea de a face un business în Dubai a fost când am vrut să dezvolt ceea ce fac în România, adică ramura de închirieri de utilaje de ridicat. Prin intermediul unui colaborator din Olanda ce activa în același domeniu și avea un punct de lucru în Jebel Ali, zona liberă a Dubaiului, am preluat informații despre fluxul de lucru și profitabilitatea afacerii.
De curând am fost desemnat în funcția de președinte al Camerei de Diplomație Comercială cu Monaco, iar împreună cu colegii mei de la Uniunea Camerelor de Comerț Bilaterale din România, am organizat un congres în Dubai, în octombrie 2021, care s-a numit High End Congress of Economy Diplomacy, prima edție, la care au luat parte oameni de afaceri din Dubai, oameni din zona de ambasade, miniștri etc. Cu acest prilej m-am intersectat cu oportunități de dezvoltare în această țară. Este un eveniment pe care dorim să îl organizăm în fiecare an. A doua ediție a acestuia a avut loc pe 27 martie 2022, tot în Dubai, iar a treia ediție a avut loc între 16 și 19 mai la Monaco. Cu următoarea dată vă ținem la curent.
De asemenea sunt în faza incipientă a unui proiect ambițios la care țin mult, ce poate sprijini start-upuri și idei inovatoare să obțină resursele necesare pentru a crește. Proiectul se adresează atât mediului de afaceri din România, cât și din alte țări.

Ce mașină conduci în Dubai? Dar în România?
În Dubai conduc, în general, mașini închiriate sau mașina cumnatului meu, un Cadillac CTS Coupe. Acasă în România conduc Porsche Panamera 4S. Mi-am dorit întotdeauna o mașină mai sportivă pentru a simți puțină adrenalină, pentru a mă bucura de sunetul evacuării și de accelerațiile prompte. Îmi place ceea ce îmi oferă această mașină, dar nu sunt dependent de acest lucru. În timpul săptămânii conduc mai mult o Toyota RAV4, care este o mașină hibridă, silențioasă și foarte comod de condus.

Care este sentimentul pe care ți-l inspiră această mașină?
Am apreciat la Panamera ambianța din interior, detaliile, sunetul, viteza, răspunsul la comenzi. Îți crește puțin adrenalina când te plimbi cu ea. Culoarea îmi place foarte mult, este un albastru închis, bleumarin, care în lumina soarelui se vede metalic, un albastru electric. {i pleacă exact ca o rachetă! Dar bineîn-
țeles că mă opresc la 60 km/h, limita legală. Am condus-o zi de zi o perioadă, însă nu este cea mai potrivită pentru traficul din București, devine obositoare pe termen lung. Atunci mă mut în Toyota și reușesc să mă relaxez.

Care sunt megatrendurile pe care le vezi în 2022?
Un subiect foarte interesant! Vă invit să studiați a 4-a revoluție industrială, care a luat amploare cam prin anul 2017. Se referă la tot ce înseamnă tehnologii noi și inovatoare, automatizări, digitalizări etc. În următorii 10 ani vom asista la o dezvoltare exponențială a tehnologiei ce va impacta mult mediul de afaceri tradițional. Va trebui să ținem pasul și să ne adaptăm rapid. |n zilele noastre nu mai ai nevoie de generații întregi pentru a construi unui business o prezență globală și puternică, ci poți avea un asemenea impact doar în câțiva ani.
O parte din trenduri le văd pe zona de automatizări, digitalizări și platforme. Dacă luăm în considerare Uber, cea mai mare companie de taxi care nu deține
niciun taxi – este o platformă. Airbnb, cea mai mare companie de booking care nu deține nicio proprietate – este o platformă. Viitorul este al platformelor, un serviciu care pune în legătură cererea cu oferta.

Un alt trend este cel al inteligenței artificiale, care va înlocui poate și anumite meserii. Multe vor fi înlocuite de roboți software sau roboți efectiv fizici. Va urma o problemă cu forța de muncă, o transformare, pentru că vor fi create noi tipuri de meserii. Așa s-a întâmplat și în cea de-a 3-a revoluție industrială, toată lumea era asaltată, era revoltată. Însă acestea, văzute macroeconomic, reprezintă cicluri economice. Când ai o imagine de ansamblu, nu te mai impacientezi și înțelegi anumite fenomene. Văd multe investiții în zona de inteligență artificială, platforme, web 3.0. Noua iterație a World Wide Web, acest web 3.0, aduce după sine formarea unei piețe noi, emergente, plină de oportunități. Trăim începutul unei noi ere, iar cei care înțeleg acest lucru și profită de asta vor avea de câștigat. Peste 10-15 ani se va vorbi de această perioadă ca una în care dacă erai priceput și isteț prindeai valul.

Inițial, nici eu nu am fost receptiv la aceste schimbări, la metaverse, lumea virtuală. Însă nu poți fi împotriva curentului, vei sfârși prin a sta pe loc fără niciun câștig. Nu va fi o înlocuire completă, metaversul va funcționa ca opțiune. După cum știm, de fiecare dată când apare în lume un nou trend, mereu există și cei care se opun acestuia. E normal să fie așa.
Criza care se întâmplă acum în lume referitor la războiul dintre Ucraina și Rusia, cât și evenimentele geopolitice, părerea mea este că reprezintă începutul unei noi ordini mondiale, așa cum a fost la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, când s-au împărțit sferele de influență. Dintotdeauna a existat și bine, și rău pentru că altfel nu ar mai exista echilibru, iar echilibrul este cheia succesului.

Ce părere ai despre ideea de nemurire? Ce crezi că lași în urma ta?
Acesta este un subiect complex despre care aș putea vorbi ore întregi. Unul dintre obiectivele mele în viață este să încerc să contribui pentru a face lumea un loc mai bun, investind în idei și în educație. Din punctul meu de vedere, educația este cea mai importantă, este esențială în orice. Moștenirea pe care o lăsăm pe acest pământ poate fi o idee, un trend, o influență care să transceadă timpul, către generațiile viitoare. Pentru ce muncim? Poate pentru fericire.

Ce este fericirea pentru tine și ce înțelegi tu prin fericire?
Atunci când zâmbești, râzi, simți și dăruiești iubire.

Text: Cornelia Rotaru
Foto: Cornelia Rotaru și arhiva personală Bogdan

Adaugă un comentariu