Cum sa inveti sa pilotezi si sa faci un drift pe circuit alaturi de profesionisti

Desi multi dintre noi credem ca stapanim la perfectie tainele condusului, practica ne arata, de cele mai multe ori, ca lucrurile sunt departe de a fi asa. De la drift la condus rapid, totul este diferit pe circuit.

 

In acest context, am mers la primul eveniment din Romania al scolii de pilotaj WebCar Challenge pentru a vedea ce inseamna sa pilotezi rapid pe circuit, care sunt deprinderile corecte, care sunt secretele efectuarii unui drift, totul in conditiile de siguranta oferite de circuitul Prejmer de langa Brasov.

La start au fost aliniate trei masini: Toyota GT86, Toyota Supra si Subaru Impreza WRX STi, adica modele foarte bine adaptate la cerintele unui circuit, care au si rolul de a aduce multa placere in conducere. Daca primele doua au transmisie spate si permit exersarea drifturilor in anumite viraje, Impreza este ca un instrument de precizie, datorita sistemului de tractiune integrala si iti permite deprinderea reflexelor corecte pentru a merge curat si rapid pe circuit.

IMG_0337

Drift pe circuit la Prejmer

Important este si faptul ca „profesorii au experienta mare in motorsport, in special Florin Tengu, coordonatorul proiectului, ceea ce faciliteaza comunicarea, modul in care explica ce trebuie facut, ce gresesti si ce trebuie imbunatatit, iar asta este esential. Cand auzi o zi intreaga in dreapta ta „franeaza, atinge apexul, accelereaza, mainile pe volan, lucreaza progresiv cu directia, mintea ta va incepe sa trateze anumite gesturi ca reflex, iar asta te va ajuta pe circuit, dar mai ales pe strada, atunci cand este nevoie de o reactie rapida pentru a iesi dintr-o situatie periculoasa.

Programul unui astfel de curs, care dureaza circa 9 ore, este variat, implica numeroase probe la volanul celor trei masini, dar si doua surprize. Prima consta intr-o competitie cu Toyota GT86 pentru obtinerea celui mai rapid timp pe circuit, un adevarat stimul pentru spiritul competitiv, iar la final, un drift taxi cu un Nissan Skyline pregatit special pentru competitie, care te va face sa strangi la maximum manerul usii.

Un astfel de curs iti permite sa atingi limitele tale ca sofer in conditii de siguranta si iti formeaza reflexul corect pentru momentul cand vei avea nevoie de el in trafic. In plus, pe toata durata nu lipseste factorul distractie, elementul de noutate si placerea de a conduce pe circuit. Mai multe informatii despre cei implicati in acest proiect gasesti in videoclipul de mai jos.

 

 

Credit foto : Darius Scurtu / Simion Strat

 

 

Adaugă un comentariu