O incredibilă complicitate

Clipul a cărui imagine devine neagră cu o secundă înainte de a suprinde impactul dintre microbuzul al cărui șofer făcea “live” pe Facebook și un camion a fost văzut de toți, însă ce ar trebui să vadă cei cu astfel de obiceiuri inconștiente este filmarea realizată ulterior de un alt șofer, oprit la fața locului. Aș derula acest clip prin fața celor care sunt mai atenți la telefon decât la drum în cadrul unei campanii de prevenire a accidentelor, însă nici măcar imaginile îngrozitoare probabil nu ar fi suficiente pentru ca ei să-și schimbe pornirile.

Ce s-a petrecut în Ungaria se poate petrece zilnic oriunde în România. Șoferi al căror telefon a devenit o extensie naturală a mâinii pun oameni în pericol, gândindu-se că nu se va întâmpla nimic. Exact așa gândește orice șofer anterior unui accident.

Aceste situații grave au loc și pentru că ele nu sunt sacționate decât de Poliție, când se poate. În majoritatea cazurilor, pasagerii se lasă pe mâna unui șofer orb și preferă să spere că vor ajunge cu bine la destinație, când ar putea acționa. În orice mijloc de transport în comun, pasagerul care îndrăznește să sancționeze inconștiența șoferului devine ținta acestuia, însă mai grav este că, de multe ori, devine și ținta celorlalți pasageri care se plâng nu este lăsat omul să fie atent la drum (și să-și termine de văzut clipul video sau nivelul la joc). Rigurozitatea lipsește cu desăvârșire. Fac front comun cu șoferul pentru că el îi duce la destinație. Ceea ce mi se pare cu adevărat incredibil este că nimeni nu-și pune problema că poate nu va mai ajunge, de parcă s-ar deplasa către destinație pe străzile bine pavate din Elveția, nu pe șoselele peticite din România, țara din UE cu cel mai mare număr de morți și răniți din accidente rutiere.

Adaugă un comentariu