Află cine a inventat semaforul

Semaforul este una dintre acele invenții pe care nu o ignori niciodată. Nu știm de câte ori v-ați pus întrebarea cum a apărut semaforul sau cine l-a inventat, dar suntem siguri că respecți semnalele luminoase ale acestuia.

După cum deja știți, semaforul este un dispozitiv de semnalizare menit să controleze fluxul rutier prin alternarea drumului cu prioritate cu ajutorul culorilor. Primul semafor a apărut pe 10 decembrie 1868 în Londra. Acesta avea ca rol dirijarea traficului într-o intersecție de trei străzi.

John Peake Knight este cel care a venit cu proiectul, iar compania Saxby&Farmer a fost răspunzătoare de construcția semaforului. Acesta avea trei brațe și două culori (roșu și verde). Pentru semnalizarea pe timp de noapte se foloseau lămpi cu gaz, iar de operarea lui se ocupa un polițist. Din păcate, pe 2 ianuarie 1869 acesta a explodat în urma unor scurgeri de gaz.

cine a inventat semaforul

Primul semafor electric a fost dezvoltat în 1912 de Lester Wire, un polițist american din Salt Lake City, Utah. Asemeni fratelui britanic, acesta folosea două culori.

Pe 5 august 1914, compania American Traffic Signal instalează în Cleveland, Ohio un nou tip de semafor. Acesta dispunea de un sistem de avertizare sonor și avea la bază proiectul lui James Hoge.

În 1917, tot în Salt Lake City sunt instalate primele semafoare interconectate. Acestea controlau șase intersecții prin intermediul unui panou manual.

cine a inventat semaforul

Primul semafor cu trei culori a fost inventat tot de un polițist. În anul 1920, William Potts din Detroit vine cu acest proiect care ulterior a fost instalat la o intersecție de patru străzi.

În 1922 apar și primele semafoare interconectate prin control automat.

Via | Wiki Foto | 1 | 2

Adaugă un comentariu