Sfaturi utile pentru sofatul pe ploaie

Anotimpul ploios a sosit, iar primele picaturi si-au facut deja aparitia in mai toata tara. Odata cu ploaia, strazile oraselor se umplu de masini, unori automobilele fiind confundate de proprietari cu umbrela.

Cei mai experimentati soferi se descurca usor si in conditii de ploaie, insa cateva sfaturi in plus nu strica niciodata.

 

1. Evita actiunile care te distrag de la sofat

Telefonul, trusa de machiaj si chiar si navigatia sau radioul masinii pot reprezenta un dusman de temut pe ploaie. Incearca sa eviti mesele sau fumatul in astfel de conditii meteo. Incearca pe cat posibil sa stai cu ambele maini pe volan si sa eviti orice actiune care te poate distrage de la sofat.

distactie

2. Mentine o distanta corecta fata de masina din fata

Cand circuli pe o suprafata de rulare umeda, distanta de franare se mareste considerabil. De aceea este recomandat ca pe un carosabil ud sa menti o distanta de cel putin 5 lungimi de masina fata de autovehiculul din fata. Cu cat viteza de rulare creste, cu atat si distanta dintre tine si masina din fata trebuie sa creasca.

keep distance

3. Sofeaza cu o viteza la care te simti confortabil

Pe ploaie, viteza maxima impusa pe un sector de drum nu trebuie sa reprezinte scopul tau. Atunci cand carosabilul este umed, se recomanda sa sofezi cu o viteza la care te simti confortabil. Ramai in zona de siguranta in care tu consideri ca poti reactiona corect.

speed

4. Atentie la acvaplanare

Acvaplanarea poate aparea din diverse motive, fie anvelopa uzata, fie cantitatea mare de apa de pe partea carosabila. In cazul in care acest fenomen isi face aparitia, masina devine imposibil de controlat pana cand viteza nu scade considerabil. De aceea se recomanda evitarea zonelor de pe carosabil pline de apa. In plus, multe dintre acestea pot ascunde gropi generoase.

acvaplanare

5. Vizibilitate

Aprinde farurile si porneste sistemul de climatizare pentru a preveni aburirea geamurilor. Pe ploaie, vizibilitatea scade, iar tu trebuie sa faci orice iti sta in putinta pentru a contracara acest efect.

vizibilitate

Articole similare