Porțiunea surpată a autostrăzii Sibiu – Orăștie nu poate fi reparată din garanția constructorului

O nouă veste proastă pentru șoferi. Lucrările pentru repararea porțiunii surpate de pe autostrada Sibiu – Orăștie au fost oprite. Din nou. De această dată, CNADNR a vrut să utilizeze banii din garanția de bună execuție a drumului, însă Ministerul Finanțelor Publice spune că este ilegal.

‘Cred că nu este o bază legală pentru folosirea acestor sume, pentru remedierea autostrăzii. Cei care vor controla, Corpul de Audit sau cei de la Curtea de Conturi, vor constata că s-au folosit nişte sume ilegale pentru lucrări de drumuri’, spune fostul director general al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR), Liviu Costache.

Pe 15 martie, directorul general CNADNR a anunțat că repararea porțiunii surpate a autostrăzii Sibiu – Orăștie se va realiza în regie proprie, cu banii din garanția de bună execuție. Banii au fost luați de la firma italiană Salini Impregilio.

Pe 21 aprilie au fost demarate lucrările, iar costul acestora fusese estimat la 5 milioane de euro. Contractele pentru realizarea lucrărilor s-au semnat cu o zi înainte, fără licitație.

A fost preferată modalitatea „Negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare”. Motivul invocat a fost o „Situaţie de extremă urgenţă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă”.

Pe 4 mai 2016, Ministerul Finanţelor Publice informează CNADNR că nu are bază legală pentru folosirea banilor din garanţia de bună execuţie şi îi cere să-i vireze la bugetul de stat. Luna trecută, CNADNR a cerut Guvernului să modifice legea de funcționare pentru a putea folosi banii din garanția de bună execuție.

Via | Digi24

Adaugă un comentariu