Efectul neașteptat al eliminării timbrului de mediu: Piata auto a crescut pe toate segmentele

Piata auto a avut în perioada ianuarie-martie 2017 cel mai dinamic trimestru din ultimii 8 ani, potrivit ultimei analize efectuate de Autovit.ro, platforma profesională de anunțuri auto din România, parte a OLX Group.

Eliminarea timbrului de mediu la 1 februarie a făcut ca primul trimestru din 2017 să fie unul deosebit. Numărul înmatriculărilor a explodat, mai ales la mașinile rulate, din import, și la cele reînmatriculate, în timp ce segmentul vehiculelor noi a cunoscut cea mai mare creștere din ultimii ani.

În primul trimestru s-au înregistrat recorduri la toate categoriile – atât la mașini noi, fiind înmatriculate peste 22.000 de vehicule, cât și la cele rulate – peste 128.000, comparativ cu perioada similară din 2016. Reînmatriculările s-au situat și ele la aproape 130.000 de unități, doborând toate recordurile din ultimii ani și semnalând, în același timp, o revenire la o situație de normalitate privind ponderea acestora în piața tranzacțiilor auto.

Volkswagen a rămas cea mai populară marcă printre cei care au ales modele second-hand, peste 34.000 de exemplare fiind înscrise în circulație în primul trimestru. Cel mai consistent palier de preț rămâne între 5.000 și 10.000 de euro: 28% dintre mașinile scoase la vânzare pe Autovit.ro se încadrează în acest segment. La acest palier de preț, cele mai multe anunțuri sunt pentru Volkswagen (22%) și BMW (10%).

Schimbări importante pe piata auto s-au produs la capitolul vârstei medii a mașinilor listate pe Autovit.ro. Față de acum un an, ponderea mașinilor produse după 2011 a urcat de la 31%, la 42%, în timp ce mașinile mai vechi de 14 ani reprezintă 12%, cu cinci procente mai puțin decât acum un an.

Adaugă un comentariu