Toyota Yaris Hybrid – O alegere inteligentă pentru flote

Toyota își propune să demonteze un mit și demonstrează că nu întotdeauna cea mai ieftină mașină este cea mai bună alegere pentru o flotă de companie.

 

Există o preconcepție, care spune că pentru flotele de companie prețul de achiziție este cel mai important criteriu, iar echiparea acestor mașini trebuie să fie una cât mai spartană. În ultimii ani,
însă, companiile au început să fie mai atente la întregul pachet achiziționat, care include nu numai prețul plătit pe mașini, ci și costurile totale proiectate pe toată durata de exploatare.

Ne-am propus să verificăm acest mit și am ales pentru testul nostru o mașină pe care cele mai multe companii nici măcar nu o iau în calcul atunci când plănuiesc achiziționarea unei flote: Toyota Yaris Hybrid. Modelul de clasă mică al japonezilor este unicul din segment care dispune de un sistem full hybrid de propulsie, iar în urma faceliftului recent a primit un pachet tehnologic care face invidios chiar și un model din clasele superioare.

Schimbările aduse designului îi imprimă lui Yaris o imagine mai dinamică, în timp ce interiorul păstrează o ambianță proaspătă și modernă. Panoul de instrumente integrează acum un ecran TFT de 4,2 inchi, care afișează numeroase informații.

În cazul sistemului hibrid de propulsie, inginerii s-au concentrat pe ridicarea rafinamentului și reducerea zgomotelor și a vibrațiilor, aspect remarcat imediat la volanul noului Yaris Hybrid. În plan dinamic, reproiectarea prinderilor motorului, optimizarea suspensiei și reglarea sistemului electric de asistare a direcției au permis creșterea confortului și o direcționare mai precisă în viraje.

O altă noutate pe care o aduce noul Yaris o constituie pachetul de sisteme de asistență Toyota Safety Sense, disponibil standard, indiferent de nivelul de echipare. Pachetul include Sistem de siguranță Pre-impact cu funcție de frânare autonomă AEB, comutare automată între faza lungă și cea scurtă a farurilor, avertizare de părăsire a benzii și asistență pentru marcaje rutiere, o ofertă care este unică în clasa mică.

Nivelul ridicat de siguranță funcționează pentru toți cei de la bordul mașinii, pentru că Yaris dispune de centuri de siguranță cu pretensionare și limitatoare de forță pentru locurile din spate, în timp ce sistemul Isofix de fixare a scaunelor de copii a fost îmbunătățit.

Yaris rămâne unic și prin faptul că oferă un sistem hibrid de propulsie, acesta aducând numeroase avantaje în exploatare. Nu este vorba numai de economia de combustibil (noi am obținut fără eforturi o medie de 4,2 l/100 km în traficul urban din București), ci și de avantajele pe termen lung, care se traduc prin costuri de exploatare reduse și avantaje financiare și fiscale.

Sistemul hibrid are mai puține componente sensibile la uzură (lipsește, spre exemplu, ambreiajul), iar cele existente au perioade de exploatare mai lungi (în cea mai mare parte a timpului frânarea este electromagnetică, astfel că discurile și plăcuțele de frână trebuie schimbate mult mai rar). Nu în ultimul rând, impozitul anual poate fi cu până la 90% mai mic decât în cazul unui model echivalent cu propulsie clasică. Nu trebuie trecut cu vederea nici faptul că Yaris hibrid poate funcționa pe perioade extinse în modul pur electric.

În cazul traficului urban, proporția este substanțială (vezi caseta din dreapta). Toate acestea sunt argumente puternice pentru alegerea lui Yaris Hybrid ca mașină pentru flote. De altfel, există o experiență de succes, câteva companii optând deja pentru această soluție mai puțin obișnuită în domeniul flotelor. Compania Interbrands Marketing & Distribution, una dintre cele mai mari companii de distribuție specializată pe bunuri de larg consum din România, operează deja cu rezultate foarte bune o flotă de 140 de mașini hibride, cu intenția de a o lărgi, iar Toyota Yaris Hybrid ocupă o pondere însemnată. Argumente în favoarea acestei alegeri sunt multe.

Cu cifrele pe masă, luând în calcul costul combustibilului, al anvelopelor, reviziile tehnice periodice, taxele și impozitele, asigurările și deprecierea în timp a mașinii, versiunea hibridă a lui Yaris are costuri de exploatare cu 5,8% mai mici decât motorizarea pe benzină, în timp ce diferența față de diesel ajunge la 10,1%. Calculele au fost făcute pentru o perioadă de exploatare de 4 ani/80.000 km la nivelul anului 2016. În plus, companiile pot accesa programul Toyota All Inclusive, care asigură finanțare, asistență rutieră și predictibilitate a costurilor.

 

Toyota Yaris Hybrid – Cât de mult poți economisi cu un sistem hibrid de propulsie

Toyota pune la dispoziția clienților care participă la test drive-urile cu Yaris hibrid un sistem inteligent de colectare a datelor. Acesta permite urmărirea principalilor parametri ai mașinii (distanța parcursă, viteza de deplasare, proporția în care mașina operează în modul electric), informații care pot fi vizualizate online. Experiența noastră a relevat o proporție de 74% a modului electric în timpul rulării în oraș, proporție care a scăzut la 53% după parcursul interurban. Rezultatele combinate a peste 900 de test drive-uri indică o proporție electrică de 54% și un consum mediu real de 5,0 l/100 km.

Toyota Yaris Hybrid – Ce este Toyota all inclusive?

Toyota All Inclusive este un produs de leasing operațional dedicat companiilor mici și mijlocii. Prin acest produs poți beneficia de o mașină marca Toyota cu avans zero și fără să îți încarci activele. Rata lunară fixă include și costurile de întreținere și administrare ale mașinii, care devin astfel complet previzibile și ușor de integrat în cash-flow-ul companiei. Afacerea este degrevată și își poate direcționa toate resursele către obiectul principal de activitate, având în același timp satisfăcute impecabil nevoile sale de mobilitate. Din punct de vedere al beneficiilor, se apropie foarte mult de o închiriere pe termen lung a flotei auto, ce include și o gamă completă de servicii aferente utilizării autovehiculelor. Prin Toyota All Inclusive externalizați practic finanțarea și administrarea flotei auto unui furnizor de servicii specializat. Cu alte cuvinte, Toyota All Inclusive vă oferă o „flotă la cheie. Programul este disponibil pentru orice model Toyota, putând fi încheiat pentru o perioadă între 12 și 57 de luni, cu o perioadă optimă recomandată de 48 de luni.

 

Specificații complete pentru Toyota Yaris găsiți în catalogul digital în linkul de aici.

 

 

Verdict

Versiunea hibridă a lui Toyota Yaris a devenit mult mai rafinată în urma faceliftului recent, beneficiind în plus de un pachet tehnologic impresionant. Costurile de operare reduse, dar și oferta inteligentă de finanțare o recomandă și ca mașină eficientă pentru flote.

 

Adaugă un comentariu