Detalii inedite despre Hercule Poirot, detectivul creat de Agatha Christie. Singurul personaj fictiv cu obituar în NY Times

Hercule Poirot, celebrul detectiv belgian din romanele polițiste, a fost creat pentru primul roman al Agathei Christie, ‘Misterioasa afacere de la Styles’. Scriitoarea britanică a primit 25 de lire sterline, în 1920, pentru publicarea acestui volum. Ulterior, acesta a mai apărut în încă 33 de alte romane și 54 de povestiri scurte ale autoarei.

Romanul polițist ‘Misterioasa Afacere de la Styles’ a fost publicat la 5 ani după ce autoarea Agatha Christie a fost provocată de către sora ei, Madge, să scrie o carte.

Christie a devenit din ce în ce mai plictisită de personajul Poirot. Spre sfârșitul anilor 1930, Christie scrie în jurnalul personal că îl consideră insuportabil pe Poirot, acesta fiind descris ca un maniac egocentric. În timpul celui de al doilea război mondial Christie scrie romanul ‘Cortina’, ultimul caz al lui Poirot, care este publicat la sfârșitul carierei autoarei, în care descrie sfârșitul personajului. Datorită popularității personajului, acesta este singurul personaj fictiv ce a avut un obituar în The New York Times.

Printre caracteristicile cele mai cunoscute al lui Poirot se numǎrǎ și sensibilitatea stomacului. El suferǎ de rǎu de mare și în Moarte între Nori considerǎ cǎ greața de la zbor l-a împiedicat sǎ fie mai alert în timpul crimei. Detectivul este de asemenea extrem de punctual și are un ceas de buzunar foarte mare.

Hercule Poirot a fost folosit în multe filme. Austin Trevor a jucat pentru prima datǎ rolul lui Hercule Poirot în filmul din 1931 intitulat Alibi. Printre alți actori care l-au interpretat pe savurosul detectiv se regăsesc nume precum Albert Finney, Peter Ustinov, John Malkovich și, mai recent David Suchet.

CUMPĂRĂ MIERCURI, 28 AUGUST, PRIMUL VOLUM PUBLICAT DE AGATHA CHRISTIE – ‘MISTERIOASA AFACERE DE LA STYLES’. ÎL GĂSEȘTI LA TOATE PUNCTELE DE DIFUZARE A PRESEI, LA PREȚUL DE 24,99 LEI

Mai multe detalii despre carte găsești aici

 

Adaugă un comentariu