Valsul zapezii

Ce se intampla atunci cand asii asfaltului prind zapada sub roti? Renunta ei la toate pretentiile de suprematie dinamica exprimate vara trecuta? Nu, ei nu pot fi opriti, iar asta este una dintre probleme…

Masinile de vis nu prea se potrivesc in peisajul unei ierni de vis. Puse la un loc, doua vise frumoase, dar atat de diferite, pot genera un cosmar. Pentru ca lucrurile sa para de-a dreptul prapastioase, au fost alese pentru aceasta inedita sesiune de test automobile supersport care dispun de tractiune integrala.

Tema transformarii puterii in miscare a automobilelor supersport atunci cand locul asfaltului a fost luat de zapada s-a dezbatut pe un traseu montan de 13 km, de-a lungul caruia stratul de zapada afanata acoperea un strat de zapada bine batuta, fara a fi excluse portiuni de gheata.

Lamborghini Gallardo si Audi R8 sunt echipate cu acelasi tip de sistem 4×4, distribuirea momentului motor intre puntile din fata si din spate revenind in sarcina unui vasco-cuplaj. In mod obisnuit, rotile din spate primesc 70% din forta motrice, in timp ce 30% revine rotilor din fata.

Spre deosebire de Audi, care foloseste diferentiale conventionale atat in fata, cat si in spate, coupé-ul Lamborghini are diferentiale autoblocante la ambele punti. Cel de la puntea din fata foloseste un dispozitiv electronic de franare ABD (Automatic Brake Differential), iar intre rotile din spate se afla un diferential cu alunecare limitata, pana la 45%.

Porsche 911 Turbo foloseste un cuplaj lamelar gestionat electronic care, in mod obisnuit, pune 95% din cuplul motor la dispozitia rotilor din spate. In functie de conditiile de aderenta de pe drum, pana la 50% din forta motrice poate fi redirectionata spre rotile din fata. Puntea din spate dispune de un diferential autoblocant.

Bentley are multe atribute exclusiviste, insa tractiunea integrala nu face parte dintre acestea. Bentley mizeaza pe serviciile sistemului Quattro, promovat initial de Audi, cu diferential interaxial de tip Torsen. Acesta distribuie momentul motor in proportie de 50/50% catre rotile din fata si din spate, variatiile intervenind automat atunci cand se schimba aderenta.

Infatisarea agresiva a lui Gallardo iti da fiori. Dar atunci cand te astepti la tot ce poate fi mai rau, sunt sanse ca realitatea sa te surprinda placut. Gallardo a pornit de pe loc fara dificultate si a accelerat cu o usurinta surprinzatoare. La primul viraj, ne-am temut ca nu se va inscrie pe traiectoria dorita, insa nu a fost asa. Electronica si sistemul de tractiune au rezolvat problema. Atata doar, la iesirea din viraj se pierduse aproape toata viteza pe care am avut-o la intrare. Am incercat si cu sistemul ESP decuplat, ceea ce a permis automobilului sa-si valorifice neinhibat aptitudinile sportive. Tractiunea este mult mai eficienta in aceasta situatie. In lipsa interventiilor ESP, pilotul trebuie sa retina ca nu trebuie sa depaseasca plaja de viteze in care masina ramane controlabila.

Cu Audi R8 este mai usor, pentru ca transmisia sa nu e la fel de eficienta (lipsesc diferentialele autoblocante) ca a lui Gallardo. Asta inseamna ca masina patineaza mai mult si nu accelereaza atat de rapid. In plus, te avertizeaza astfel ca nu-i convin conditiile de rulare si ca e preferabil sa nu insisti. Audi R8 raspunde foarte bine la rotirea volanului, fara reactii surprinzatoare. R8 nu dovedeste aptitudini dinamice prea interesante pe zapada, dar se comporta sigur, fara a fi predispus la excese.

Porsche 911 Turbo exprima impetuozitatea unei adevarate autoritati in materie de potential dinamic. Cat timp nu se renunta la serviciile electronicii, totul se desfasoara ca la carte, si masina se poate conduce in conditii foarte decente. Chiar si asa, 911 prezinta tendinta de supravirare tipica unei masini cu „spate greu“, iar manevrele bruste pe zapada pot produce efecte care sa depaseasca capacitatea de interventie a sistemelor electronice.

Asemenea celorlalte modele, din punct de vedere strict sportiv, este preferabil ca 911 Turbo sa fie condus pe zapada fara contributia PSM. Un singur lucru trebuie retinut pentru ca lucrurile sa mearga bine in aceasta conjunctura: pentru a da masinii directia dorita, este necesara atat folosirea volanului, cat si a acceleratiei. Altfel, nu se pune problema unei conduceri sportive.

Bentley Continental are comportamentul unui proiectil de artilerie care tinde sa-si pastreze directia si viteza initiala atat timp cat asupra sa nu actioneaza factori cu adevarat capabili sa schimbe ceva. Dupa o plecare de pe loc ezitanta, masina arata ca este capabila sa prinda viteza. Foarte frumos, dar cu acest colos de 2,4 t, avand partea din fata foarte grea, nu va iesi mai niciuna dintre manevrele care pot fi facute cu celelalte masini. Inainte de orice viraj, aveti grija sa incetiniti. Punerea masinii in derapaj nu are efectul asteptat in privinta schimbarii de directie, iar apasarea accentuata a pedalei de acceleratie nu va face altceva decat sa determine un tete-a-queue complet. Delicata este si mentinerea pe o traiectorie dreapta cand drumul prezinta denivelari.

Ce am invatat in urma acestui curs de dans pe alunecus? Gallardo este cel mai in masura sa mearga rapid si sa ramana controlabil. Controlabil este si R8, insa nu poate fi la fel de rapid. Prin caracterul sau si performantele oferite pe zapada, Porsche 911 Turbo ne-a reamintit de masinile de raliuri din fosta grupa B. E placut sa te joci cu el, insa daca te iei in serios si insisti sa parcurgi un traseu cu viraje contra cronometru, ar fi de folos experienta autentica de pilotaj. Dupa ce ati obosit si vreti sa mergeti domol spre casa, intr-un vehicul comod, suiti-va la bordul unui Bentley.

Toate cele patru automobile sport-GT arata in peisajul hibernal ca venite dintr-un alt univers. Proprietarii lor nu le-ar mai scoate din garaj decat la primavara, insa echipa Auto Bild a insistat sa afle cum merg ele pe zapada. Din punct de vedere al potentialului dinamic, avem acest clasament: Porsche Turbo, Lambo LP 560-4, Audi R8, Bentley Continental GT. Din punct de vedere al factorului „user friendly“ pe teren alunecos, clasamentul este acesta: Audi R8, Lambo LP 560-4, Porsche Turbo si Bentley Continental GT. Datorita masei de 2,4 t, modelul britanic este cel mai bun la pregatirea partiei.

 

Adaugă un comentariu