6 chestii geniale care îți vor transforma călătoriile lungi cu mașina într-o experienţă plăcută

Aștepți de ani buni să faci un road trip în stil american prin cele mai frumoase locuri din România, împreună cu familia sau cu prietenii, însă ai amânat mereu decizia din varii motive?

Poate că nu ai suficientă încredere în mașina ta la drum lung. Poate nu ai găsit până acum timpul necesară să pleci într-un turneu de două săptămâni prin regiunile pitorești ale României. Dacă îți dorești să faci această călătorie inițiatică – sau, pur și simplu, ai un drum lung de făcut, dintr-un capăt în altul al țării -, iată câteva lucruri care îți vor face viața mai ușoară pe drum.

De la o trusă de urgență la o banală pernă de gât, experiența condusului la drum lung poate fi îmbunătățită cu câteva lucruri de care, poate, știai, dar nu te-ai încumetat încă să le cercetezi mai îndeaproape. Iată șase dintre cele mai interesante:

1. Un jump starter portabil

În limba română, acest dispozitiv se numește „robot de asistență la pornire’ și denumirea nu spune multe despre ce poate face. Este o baterie portabilă pentru mașină, un gadget extrem de util mai ales atunci când bateria autoturismului tău s-a golit peste noapte.

Jump starterul te ajută să pornești mașina fără să mai aștepți să treacă prin zonă un alt șofer, de la autoturismul căruia să iei energia electrică necesară. Unele modele vin dotate cu un acumulator de câteva zeci de mii de mAh, sloturi USB pentru încărcare și chiar o lanternă încorporată.

2. Un cablu de date 3-in-1

Una dintre cele mai comune peisaje într-un autoturism plecat la drum lung este mănunchiul de cabluri de alimentare pe care mulți șoferi le au adunate – sau, mai des, aruncate – în torpedou sau chiar lângă schimbătorul de viteze. Cablu pentru iPhone, cablu pentru dispozitivele cu Android, cablu pentru telefonul din epoca pre-smart al socrului.

Pe lângă imaginea neplăcută, prezența lor în zona schimbătorului de viteze poate fi chiar periculoasă. E de preferat să le înlocuiești pe toate cu un singur cablu de date 3-in-1 care se alimentează la priza de brichetă. Acum ai la dispoziție simultan o mufă Lightning, o mufă Micro USB și o mufă Type C, pentru toate gadgeturile tale și ale pasagerilor tăi.

3. O trusă de urgență pentru drum lung

Nu ești niciodată suficient de pregătit pentru toate problemele care pot să apară la un drum lung cu mașina, iar o trusă de urgență nu înseamnă că pui răul înainte. Este, totuși, mai bine să fii pregătit și să nu ai nevoie decât să fii în situația în care vei regreta că nu ai fost mai prevăzător.

Spre deosebire de kiturile medicale standard, o trusă pentru drum lung nu conține doar feșe, pansamente, atele și dezinfectante. De exemplu, acest kit vine dotat cu o lanternă, un poncho (sau o păturică, depinde cum vrei să o privești), un cablu de alimentare și o trusă de prim-ajutor cu toate cele trebuincioase.

4. Un invertor auto

De cele mai multe ori, un încărcător auto pentru priza de brichetă este suficient pentru toate nevoile unui șofer plecat la drum lung. Cu ajutorul lui și al unui cablu USB poți să-ți încarci telefonul mobil, tableta, camera video auto. Dar ce faci dacă, dintre toate aceste gadgeturi, ai nevoie doar de o simplă și clasică priză?

Invertorul auto este soluția cea mai la îndemână pentru această problemă. În urmă cu câțiva ani, invertoarele erau voluminoase și ocupau destul spațiu. Acum, poți achiziționa unul de dimensiunile telefonului tău mobil. Se alimentează de la priza de brichetă auto, oferă cel puțin o priză de 220 de volți, dar şi porturi USB, ca să nu stai cu telefonul descărcat.

5. Un organizator pentru spătarul scaunului

Sunt convins că, după ultimul drum lung pe care l-ai făcut în mașină, împreună cu familia, ți-ai pus mâinile în cap odată ce-ai văzut ce a rămas în urma pasagerilor, pe bancheta din spate. Resturi de mâncare, ambalaje, telefoane pierdute printre perne. O soluție pe care merită să o iei în calcul este achiziția unui organizator pentru spătarul scaunului din față.

Organizatorul este fabricat din poliester, se agață de spătarul scaunului din față și are buzunare suficiente pentru a păstra la un loc toate obiectele care, altfel, și-ar fi găsit locul oriunde în altă parte. Poți pune în el tableta, o revistă sau două, o ciocolată și sticla de apă, de exemplu. Spatele este impermeabil, așa că nu mai ai motive să te temi că te vei trezi cu spătarul pătat.

6. O pernă de călătorie

Nu vei ști cât de importantă e o pernă de călătorie în mașină până când nu vei folosi una. Mulți bărbați vor spune că ei nu au nevoie să doarmă, chiar dacă abia au făcut schimb după ce au condus 7-8 ore.

Perna de călătorie îți va permite să te bucuri chiar și de câteva zeci de minute de repaos. Tetierele sunt de obicei fabricate după criterii care nu încurajează somnul și un autoturism este întotdeauna un loc unde se doarme chinuit. Cu perna pentru gât măcar ai scăpat de zgâlțâituri și de ciocăniturile cu fruntea în geamul portierei.

Cu toate astea, oricâte gadgeturi și orice dotări ai instala în mașina ta, cea mai importantă regulă este să conduci prudent, iar scopul fiecărui drum, oricât de lung sau de scurt ar fi, e să ajungeți teferi la destinație.

Sursa foto: Shutterstock

Adaugă un comentariu