Macron ar putea reduce participațiile deținute de Guvern la Renault

Emmanuel Macron, învestit oficial duminică președinte al Franței, va fi confruntat curând cu o problemă pe care nu a finalizat-o în august, când a demisionat din funcția de ministru al Economiei, respectiv cu reducerea participației deținută de stat la Renault de la 19,7% înapoi la 15%.

În aprilie 2015, Guvernul francez a decis să își dubleze drepturile de vot la Renault, majorându-și participația deținută la Renault de la 15% la 19,7%. Unii directori ai Nissan s-au declarat preocupați de creșterea influenței Guvernului de la Paris la producătorul auto francez. Renault și Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deține 44,3% din acțiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acțiunile Renault. Cu toate acestea, Nissan nu are în prezent drepturi de vot la Renault.

Într-o prezentare inclusă în raportul Curții de Audit, care supervizează activitățile statului francez, Renault a informat că “intervențiile publice mai mult au slăbit compania decât au întărit-o”. Șeful alianței Renault-Nissan, Carlos Ghosn le-a declarat analiștilor în februarie că “atât timp cât statul francez rămâne acționar”, Renault nu poate ajunge mai aproape de o fuziune oficială cu Nissan, în pofida legăturilor operaționale tot mai puternice și a cererilor de consolidare în industria auto.

În 2015, Emmanuel Macron a acționat sub autoritatea lui François Hollande. El s-ar putea comporta diferit ca șef al propriului său partid de centru, En Marche, pe care l-a înființat după ce a demisionat anul trecut din Guvern, consideră analiștii. Programul partidului prevede vânzarea participațiilor minoritare ale statului pentru a finanța un fond de investiții în valoare de zece miliarde de euro (10,9 miliarde de dolari) care se va axa pe “industria viitorului”.

În februarie, Carlos Ghosn declara că Renault și Nissan sunt gata să își consolideze alianța, dar vor face acest lucru numai dacă Guvernul francez își va vinde participația pe care o deține la Renault.

Sursa: Agerpres

Adaugă un comentariu