Soluție extremă pentru reducerea poluării: limită de 30 km/h în tot orașul

În vreme ce majoritatea capitalelor europene luptă contra poluării prin interzicerea treptată a mașinilor alimentate cu combustibili fosili, autoritățile din acest oraș au ales o abordare neconvențională: speră să reducă poluarea prin impunerea unei limite de viteză de 30 km/h!

Inițiativa aparține autorităților locale din Bruxelles, capitala Belgiei. Planul este ca, începând de pe 1 ianuarie 2021, nicio stradă din oraș să nu permită circulația autoturismelor cu o viteză mai mare de 30 km/h.

În felul acesta s-ar reduce considerabil accelerarea și frânarea vehiculelor, ambele reprezentând o sursă majoră de poluare în momentul de față. De asemenea, măsura ar avea drept urmare un consum mai mic de combustibili fosili, per total, plus o scădere în intensitate a poluării fonice.

 

Citește și:

LEGEA RADARELOR: modificări importante! Nimeni nu mai scapă!

Faci asta la volan şi te trezeşti direct FĂRĂ PERMIS pentru 90 de zile!

 

Mai mult decât atât, inițiatorii proiectului legislativ susțin că astfel s-ar ajunge la un număr mai mic de victime al accidentelor rutiere. Aceștia invocă studii care au demonstrat că în orașele în care limita maximă de viteză este de 30 km/h au loc cu 25-40% mai puține coliziuni pe șosea. Potrivit aceleiași surse, un pieton lovit de un autoturism care circulă cu 30 km/h are șanse de trei ori mai mari să supraviețuiască impactului decât dacă ar fi lovit la o viteză de 50 km/h.

Așadar, această schimbare drastică în Codul Rutier ar avea urmări pozitive nu doar în ceea ce privește gradul de poluare, ci și la capitolul „siguranța cetățenilor’. Totuși, scopul principal al proiectului este să descurajeze deplasarea cu mașina personală în oraș, implicit promovând utilizarea mijloacelor de transport în comun.

Limita de viteză de 30 km/h se aplică deja în cazul a jumătate dintre străzile orașului Bruxelles, însă noul proiect legislativ intenționează să crească procentajul până la 100%, începând de pe 1 ianuarie 2021.

 

Sursa: Brussels Express / Sursa foto: maxpixel.net

Adaugă un comentariu