5 lucruri mai puțin cunoscute despre Dumitru Văsescu, primul român care a condus un vehicul pe străzile din Paris

Puțini români sunt cei care știu astăzi cine a fost Dumitru Văsescu. Ei bine, inginerul ieșean a fost primul român care a realizat o mașină cu care s-a plimbat pe străzile din Paris. Iată 5 lucruri mai puțin cunoscute despre acesta:

1.  Dumitru Văsescu s-a născut la Iași în anul 1859. După ce a studiat în orașul natal, a plecat la Paris unde s‑a înscris la “École Centrale”.

2. Odată ajuns în Capitala Franței, acesta și-a deschis un mic atelier, pe strada Michelet, unde a încercat să construiască o mașină cu care să se poată deplasa pe pămînt sau pe calea ferată, prin propriile mijloace.

3.  În anul 1880, românul reușește să finalizeze un automobil propulsat de un motor cu aburi. El iese pe strazile din Paris pentru a îl testa și captează toată atentia trecatorilor și a presei vremii. Acesta devine astfel primul român care construiește un vehicul.

4. Vehicului funcționa cu cărbuni și avea roți cu spițe de oțel (într-o perioadă în care roțile erau de lemn). Sistemul de frânare era compus din două piese mecanice independente, care acționau roțile din spate.

5. În 1906, Văsescu s-a întors în România cu tot cu invenția sa. În 1909, la doar 50 de ani, Dumitru Văsescu moare în București.

Articole similare