5 sfaturi tehnice pentru un sofer incepator

Ai trecut examenul pentru obtinerea permisului de conducere, dar primul tau drum singur a fost o adevarata teroare? Nu trebuie sa te ingrijoreze asta sau sa te descurajeze. Multi soferi incepatori se declara coplesiti de situatiile neprevazute pe care le intalnesc in trafic si cu care nu s-au confruntat pe parcursul cursurilor. Oricat de bine ai cunoaste legislatia, cand esti pus in fata faptului implinit vei vedea ca nimic nu este asa cum te-ai fi asteptat, ca nu toti soferii conduc exemplar si ca uneori trebuie sa iei anumite decizii de moment. Daca soferii cu o anumita experienta stiu exact cum sa gestioneze aceste situatii imprevizibile, soferii incepatori se pierd cu totul si incep sa isi piarda increderea in sine. Daca si tu te afli in aceasta categorie a soferilor incepatori, am vrea in primul rand sa te felicitam si apoi sa iti dam cateva sfaturi care te vor ajuta in aventura ta in trafic..asta pana cand vei mai prinde experienta si vei deveni stapan pe situatie.

Asculta-ti instinctul si impune-ti un ritm propriu

Din pacate, in Romania, soferii incepatori ajung sa fie agresati in trafic pentru simplul fapt ca au uitat sa semnalizeze sau merg cu o viteza prea mica. Respectul in trafic este esential pentru o buna coordonare si pentru o circulatie ideala. Important este ca in primele saptamani de condus sa iti impui un ritm propriu si sa nu cedezi la insistentele soferilor mai experimentati care nu au rabdare si te claxoneaza ca sa mergi mai repede. Cu cat saptamanile vor trece, tu vei prinde incredere in tine si experienta va incepe incet incet sa isi spuna cuvantul.

Siguranta la volan este pe primul loc

Prima lectie pe care o inveti la scoala de soferi este legata de reglarea oglinzilor si prinderea centurii de siguranta din primul moment in care ai urcat in masina. Cu timpul, aceste miscari iti vor intra in ritm si le vei face automat, dar in primele saptamani, chiar luni de condus, s-ar putea sa te grabesti, sa uiti sa iti reglezi oglinzile si sa te simt in trafic complet pierdut.

Cunoaste-ti masina

Este esential ca soferul sa isi cunoasca masina in cel mai mic detaliu. Trebuie sa stii esentialul despre piesele auto care intra in componenta ei, sa stii cum reactioneaza atunci cand faci anumite manevre, care este puterea acesteia, etc. Cunoasterea masinii, de la piese auto si pana la servetelele din portiera, iti va da acea siguranta in trafic.

Cere ajutorul atunci cand ai nevoie

S-ar putea ca la un moment dat una din piesele auto sa se defecteze sau masina pur si simplu sa nu mai vrea sa porneasca. Daca esti la inceput, s-ar putea sa te panichezi usor si sa nu mai iei deciziile rationale. Cere ajutorul participantilor din trafic, unui prieten sau oricarei persoane care te-ar putea ajuta sa iti dai seama care este problema cu masina ta.

Intretinerea masinii este obligatorie

O masina are nevoie de intretinere periodica daca vrei sa functioneze optim mult timp de acum inainte. Presiunea in anvelope si starea lor trebuie verificate periodic de catre tine sau de catre o persoana specializata, cum ar fi un muncitor dintr-un service auto. Aceeasi atentie trebuie sa o acorzi si nivelului uleiului si a lichidelor. Daca nu vrei sa primesti vreo amenda, ai grija ca din masina ta sa nu lipseasca triunghiurile de siguranta, vesta reflectorizanta și trusa de prim ajutor.

Cu multa atentie vei reusi sa treci de aceasta perioada de inceput, vei prinde incredere in fortele proprii si te vei transforma incet in acel sofer care stie cum sa reactioneze in orice situatie neprevazuta!

 

Adaugă un comentariu