Breaking news: ARO va produce din nou, pentru Armata Americana!

ARO ar putea produce din nou masini militare pentru Armata Americana. Modelul avut in vedere nu  este insa modernul (la vremea lui) ARO 24, ci batranul M461. Americanii au ales special acest model pentru a putea fi usor confundat cu popularele GAZ-69, folosite pe scara larga in spatiul sovietic.

Americanii vor sa adopte cu Ucraina aceeasi tactica pe care au aplicat-o in anii ’80 cu succes in razboiul sovieto-afgan, pierdut de rusi dupa o costisitoare campanie care a durat 10 ani (1979-1989). Atunci, americanii au cumparat armament sovietic de zeci de miliarde de dolari folosind o schema ingenioasa, care a implicat o cooperare bizara intre serviciile secrete israeliene si ale mai multor state arabe.

Pentru razboiul din Ucraina, americanii au in vedere o strategie asemanatoare. Una dintre componentele acestei strategii este dotarea armatei ucrainene cu tehnica militara de provenienta sovietica, pentru a evita implicarea directa a SUA in conflictul ucrainean. In acest context, uzina ARO de la Campulung urmeaza sa fie repusa in functiune, pentru a produce celebrele IMS-uri, in versiunea imbunatatita M461.

Alegerea americanilor pentru aceste modele este logica, avand in vedere asemanarea izbitoare cu modelul sovietic GAZ-69, inca folosit pe scara larga in tarile fostului spatiu sovietic. Inca nu au fost stabilite detalii tehnice, dar este de asteptat un upgrade tehnologic al masinilor de teren produse la Campulung. Acesta nu va insemna insa adoptarea celor mai moderne tehnologii – tehnica militara trebuie sa ramana simpla si robusta, emisiile de CO2 nu sunt o preocupare in acest moment. Totusi, o motorizare diesel este aproape sigura pentru viitorul model ARO US Army.

Iata asadar cum ceva bun poate iesi din ceva atat de putred, iar razboiul de la granitele Romaniei poate insemna locuri de munca pentru oamenii de la Campulung.

Acest articol este un pamflet și trebuie tratat ca atare. Și să nu uităm, astăzi este 1 aprilie!