Atenție! Cresc amenzile pentru cei care nu respectă ordonanţele militare

Ordonanţa militară nr. 4 adoptată aseară modifică intervalul orar în care vârstnicii pot ieşi din casă. În acelaşi timp însă, cresc considerabil şi amenzile pentru toţi cei care încalcă regulile impuse prin ordonanţele militare.

Descarcă noul model simplificat pentru declarația pe propria răspundere

De azi, persoanele în vârstă de peste 65 de ani pot ieşi din casă pe toată perioada zilei, dacă fac asta pentru a merge să-şi rezolve problemele de natură medicală (tratament oncologic planificat, dializă etc.).

Vârstnicii pot merge la cabinetul medical cu maşinile proprii, cu cele ale   familiei/susținătorilor sau cu mijloace de transport sanitar special. Ei sunt obligaţi să aibă asupra lor o declarație pe proprie răspundere, completată înainte de a ieşi din casă. Între 20:00 – 21:00, bătrânii pot să-şi plimbe câinii În plus, tot începând de azi, bătrânii pot ieşi din casă şi seara, în intervalul orar 20:00 – 21:00, însă doar în apropierea casei lor şi numai pentru a asigura nevoile animalelor de companie. În acest caz, ei nu au nevoie de declarație pe proprie răspundere.

În afara acestor noi reglementări, persoanele de peste 65 de ani pot ieşi din casă, ca şi până acum, în tot restul zilei, dacă realizează activităţi agricole sau sunt încă angajaţi, iar activitatea lor profesională nu poate fi desfășurată de la distanță.

De asemenea, persoanele de peste 65 de ani au voie în continuare să iasă din casă şi în intervalul orar 11:00 – 13:00, pentru a merge la doctor, pentru a îngriji un copil sau o altă persoană vârstnică/bolnavă, pentru activităţi fizice individuale, dar şi pentru a-şi cumpăra alimente, medicamente şi alte bunuri de primă necesitate, pentru ei sau pentru animalele de companie.

În toate aceste cazuri, ei trebuie să aibă asupra lor declaraţia pe proprie răspundere, completată. Iar, începând de azi, magazinele ce comercializează alimente și produse de strictă necesitate sunt obligate să-şi organizeze programul astfel încât, între orele 11:00 – 13:00, să le fie asigurat, cu prioritate, accesul vârstnicilor în magazine.

Tot de azi, cei care părăsesc locul în care au fost carantinaţi, fără aprobarea autorităților, vor fi amendaţi și vor fi obligaţi să reia ciclul de 14 zile de carantinare, însă de data aceasta, suportând ei toate cheltuielile efectuate cu carantinarea lor.

Prin noua Ordonanţă militară, şi persoanele care nu respectă condițiile izolării la domiciliu vor primi amenzi și vor fi obligate să intre în carantină 14 zile, plătind şi ei toate cheltuielile efectuate cu carantinarea lor. O zi de carantină instituţionalizată costă, conform hotărârii de Guvern privind aprobarea normelor metodologice din domeniu, 230 lei/zi/persoană.

Descarcă noul model simplificat pentru declarația pe propria răspundere

În plus, şi amenzile vor fi majorate, conform unui proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea OUG 1/1999. Astfel: – persoanele fizice care nu respectă prevederile ordonanţelor militare riscă, de acum, amenzi cuprinse între 2.000 şi 20.000 lei (până azi, amenzile erau de la 100 la 5.000 lei); – persoanele juridice care nu respectă prevederile ordonanţelor militare pot fi sancţionate cu amenzi cuprinse între 10.000 şi 70.000 lei (până acum, amenzile erau de la 1.000 de lei la 70.000 lei).

taguri
Adaugă un comentariu