BEI acordă României un împrumut de un miliard de euro pentru drumuri

Banca Europeană de Investiţii (BEI) acordă României un împrumut de un miliard de euro pentru cofinanţarea cu Fondurile structurale şi de investiţii europene a proiectelor prioritare de infrastructură în domeniul transporturilor, în valoare totală de 6,8 miliarde de euro, care vor fi implementate în ţara noastră în perioada de programare 2014 – 2020, se arată într-un comunicat al instituţiei financiare internaţionale.

Împrumutul este acordat pe o perioadă de până la 25 de ani, din care o perioadă de graţie de până la 7 ani, fiecare tragere fiind considerată un împrumut de sine stătător, cu propria sa maturitate şi perioadă de graţie. Dobânda poate fi fixă sau variabilă, stabilită de comun acord cu BEI şi nu se va percepe decât în cazul în care se efectuează trageri din împrumut. Rambursarea fiecărei trageri poate fi efectuată în una sau mai multe tranşe, conform unui comunicat al Ministerului Finanţelor Publice.

România are calitatea de împrumutat şi este reprezentată de Ministerul Finanţelor Publice, iar promotorul este Ministerul Transporturilor. Beneficiarii proiectelor sunt autorităţile şi societăţile române relevante care implementează proiectele incluse în axele 1 şi 2 din POIM, se mai arată în comunicatul MFP.

Fondurile BEI vor acoperi contribuţia bugetului de stat care cofinanţează investiţii prioritare de infrastructură în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020 (POIM). Aceste proiecte vor fi implementate în diverse regiuni, majoritatea fiind în zonele mai puţin dezvoltate din România şi/sau pe Axele prioritare TEN-T (Coridoarele Pan-Europene) .

Adaugă un comentariu