BMW aniverseaza 30 de ani de BMW M5 cu cel mai puternic model construit vreodată: 600 CP

Pentru a marca a 30-a aniversare BMW M5 – fondatorul segmentului sedanurilor business de înaltă performanţă -, BMW lansează o ediţie specială exclusivă a actualului model. BMW M5 “30 Jahre M5” (30 de ani M5) va fi produs într-o serie limitată de 300 de unităţi şi se distinge prin performanţe crescute. Cu o putere maximă de 441 kW/600 CP şi un vârf al cuplului de 700 Nm, noul model special (consum mediu mixt: 9,9 l/100 km; emisii CO2 mixte: 231 g/km) este nu numai cel mai puternic BMW M5 ieşit vreodată din producţia de serie sub tutela BMW M GmbH, ci şi cel mai puternic automobil din istoria mărcii.

“30 Jahre M5” sprintează de la 0 la 100 km/h în doar 3,9 secunde. Datorită aspectului exclusivist, inspirat de BMW Individual, şi numeroaselor detalii de echipare pentru îmbunătăţirea dinamicii şi a confortului, această ediţie specială se transformă într-un deziderat pentru orice colecţionar. Noul model poate fi comandat şi în România pentru un preţ de 113 418 Euro fără TVA.

Pachet vast de măsuri pentru o creştere suplimentară a performanţelor

Sub capota BMW M5 “30 Jahre M5” se află un motor V8 de 4,4 litri, cu tehnologie M TwinPower Turbo, a cărui putere maximă – 441 kW/600 CP – o depăşeşte pe cea a modelului standard cu 29 kW/40 CP. Acest plus de putere a fost atins prin modificări bine calculate ale gestiunii motorului şi o creştere a presiunii de încărcare. Fundamentul acestor îmbunătăţiri a fost reprezentat de pachetul Competition. Conceput pentru a creşte semnificativ caracteristicile de manevrabilitate ale BMW M5, pachetul poate fi comandat opţional pentru modelul de bază şi face parte din echiparea standard a acestei ediţii speciale. Pachetul Competition cuprinde modificări printre care se numără reglajul revizuit al şasiului, cu arcuri şi amortizoare mai ferme, şi o scădere a gărzii la sol cu 10 milimetri. Pe lângă acestea, diferenţialul M activ din raportul final beneficiază de propria unitate de control pentru îmbunătăţirea suplimentară a tracţiunii. Pe de altă parte, direcţia cu funcţia M Servotronic are o gestiune mai directă. Iar modul M Dynamic al sistemului DSC (Dynamic Stability Control / control dinamic al stabilităţii) este orientat mai mult pe furnizarea unei manevrabilităţi sportive.

Datorită potenţialului dinamic singular generat de aceste măsuri de îmbunătăţire a performanţelor, modelul special se transformă într-o propunere pentru distracţie, lucru evidenţiat suplimentar de timpul necesar pentru sprintul 0-100 km/h: 3,9 secunde.

Elemente de design pentru BMW M5 “30 Jahre M5”

În conformitate cu momentul aniversar care a inspirat crearea sa, ediţia specială a modelului a beneficiat de tratament BMW Individual. În consecinţă, automobilul beneficiază de un look mai dinamic comparativ cu “fratele” său cu specificaţie standard. Pentru aceasta, meritul principal îl are culoarea Frozen Dark Silver metalizat din portofoliul BMW Individual. Această finisare mată şi uşor strălucitoare accentuează silueta musculoasă şi elegantă a BMW M5. Conturul grilei radiatorului, branhiile cu marcaj “30 Jahre M5” de pe aripa faţă, inserţiile mânerelor uşilor şi ţevile duble de eşapament sunt finisate în negru cromat, ceea ce oferă accente sportive automobilului. Acelaşi lucru este valabil şi pentru jantele M din aliaj uşor, de 20 de ţoli, în două culori, echipate cu anvelope mixte (faţă: 265/35 ZR 20, spate: 295/30 ZR 20).

BMW_M5_30_Jahre_medium_1600x1068 (6)

Interiorul BMW M5 “30 Jahre M5” este şi el orientat spre sărbătorirea celei de-a 30-a aniversări a modelului. De exemplu, conducătorul şi pasagerul din faţă vor fi întâmpinaţi de inscripţia “30 Jahre M5” aflată pe pragurile uşilor faţă, în timp ce o plăcuţă pe care sunt înscrise “30 Jahre M5” şi “1/300” – cea din urmă face referire la seria limitată la 300 de unităţi a modelului – este integrată în banda decorativă Aluminium Trace de pe partea dreaptă a cockpitului. Logo-ul “30 Jahre M5” este brodat pe spătarul tuturor celor patru scaune ale sedanului.

La ediţia specială “30 Jahre M5”, atât conducătorul, cât şi pasagerul din faţă beneficiază de scaune M multifuncţionale, a căror varietate de reglaje electrice oferă un nivel ireproşabil de ergonomie şi confort. Combinaţia de Alcantara şi piele – de culoare neagră – contribuie la asigurarea unui confort excelent al scaunelor şi la o ambianţă rafinată a interiorului, aşa cum fac şi decoraţiunile Alcantara Anthracite de pe consola centrală şi panourile uşilor. Volanul sport M este şi el îmbrăcat în Alcantara Anthracite. Printre alte puncte de atracţie din echiparea ediţiei speciale “30 Jahre M5” se numără sistemul de sonorizare high-end surround cu 16 difuzoare. Clienţii pot opta între versiunea Harman Kardon, cu o putere de 600 watt, şi sistemul Bang & Olufsen de 1.200 watt.

Prin impactul vizual, echipare şi performanţe, ediţia specială “30 Jahre M5” înseamnă mai mult decât o versiune aniversară elegantă a sedanului de înaltă performanţă ce a pus bazele segmentului – reprezintă un nou punct de reper al unei istorii de succes. Iar povestea care a început în 1984, la BMW Motorsport GmbH în München, continuă să accelereze şi în prezent pulsul fanilor din lumea întreagă.

Adaugă un comentariu