Care este adevărul? Este obligat un șofer să se dea pe banda întâi pentru a le face loc vitezomanilor?

Una dintre controversele șoferilor pornește de la faptul că mulți dintre conducătorii auto nu ocupă banda unu pentru a le face loc celorlalți care circulă mai repede. Sunt conducătorii auto îndreptăţiţi să circule pe banda a doua, blocându-i pe vitezomanii care circulă în acelaşi sens?

Puțini sunt șoferii care, conform Codului Rutier, știu că sunt obligați să le facă loc vitezomanilor. „Avem obligaţia să ocupăm banda întâi, chiar dacă ne aflăm pe banda a doua cu viteza maximă admisă. Legea prevede foarte clar că atunci când banda unu este liberă, indiferent de viteză, conducătorii auto trebuie să o folosească. Foarte mulţi merg pe banda doi, deşi banda unu este liberă. Nu contează cum circulă cel din spate. Poate duce un bolnav la spital’, a explicat pentru adevarul.ro Nicolae Istrat, fostul comisar șef.

Ce spune articolul din Codul Rutier?

Codul Rutier atrage atenția asupra felului în care se circulă: “Când circulaţia se desfăşoară pe două sau mai multe benzi pe sens, acestea se folosesc de către conducatorii de vehicule în functie de intensitatea traficului şi viteza de deplasare, având obligaţia să revină pe prima bandă ori de câte ori acest lucru este posibil, daca aceasta nu este destinată vehiculelor lente sau transportului public de persoane”.

În cazul în care un șofer nu vrea să treacă pe banda unu pentru a se lăsa depășit, soluția nu este depășirea prin dreapta. În majoritatea ţărilor din Europa de Vest, depășirea prin dreapta altor maşini este strict interzisă.

    Ion says:

    Voi ori sunteti prosti, ori va bateti joc. Singurele drumuri din tara asta cu 2 benzi sunt putinele autostrazi care le avem.

    Restul sunt drumuri cu banda de urgenta, faceti diferenta cretinilor.

    In nici o localitate nu esti obligat sa faci loc unui retard care i se pare ca soseaua e a lu masa.

    AncaC says:

    Banda unu ,fie că e drum cu 2 benzi pe sens sau cu unul singur…e cam plina de gropi și capace de canal neaduse la nivel…deci…nu se practica…

Adaugă un comentariu

Articole similare