Ce era cu celebra Volga neagră, mașina care stârnea fiori în perioada comunistă

Între 1960-1970, în Polonia comunistă, a existat o legendă sinistră despre un automobil negru Volga ai cărui pasageri răpeau copii și femei frumoase. Legenda cu pricina s-a propagat repede în Polonia, Rusia, Belarus sau Ucraina.

Povestea vorbea despre existenţa unui automobil negru marca Volga cu perdele negre și jante albe. Conform mitului urban, odată cu apariția mașinii dispăreau copii sau femei frumoase.

De ce în perioada comunistă se circula alternativ duminica? Cine avea voie să circule liber?

Legenda mai spunea că automobilul era condus de un grup de răufăcători ori înalţi oficiali comunişti. Alte versiuni aminteau că la volanul mașinii se află preoți sau sataniști.

5 lucruri mai puțin știute despre circulația autovehiculelor în România comunistă

„Legenda îşi are rădăcinile cel mai probabil într-o asociere a mai-marilor puterii cu nişte presupuse abuzuri, a explicat pentru adevarul.ro istoricul ploieştean Dorin Stănescu.

În țara noastră, mitul a fost asociat Daciilor negre. Copiii erau avertizați să fie atenți la Daciile de culoare neagră. “În acest caz, vorbim despre zvonuri lansate de fosta Securitate în anii 80 care urmăreau decredibilizarea sectelor religioase”, a mai spus istoricul.

Articole similare