Documentarul românesc „colectiv”, lăudat de critici: „Te captivează, te înfurie și te inspiră”

Documentarul românesc „colectiv’ a debutat la Festivalul de Film de la Veneția, iar astăzi va fi proiectat în cadrul celui de la Toronto, cel mai mare festival de film din America de Nord. Criticii de peste hotare laudă pelicula lui Alexander Nanau, dar avertizează că este dureros de urmărit pe alocuri.

Vizionarea de presă din Veneția a atras numeroase laude din partea criticilor la adresa documentarului românesc „colectiv’.

Criticul de film Danielle Solzman scrie că pelicula lui Nanau este „o adevărată mărturie a puterii jurnalismului de investigație‘, subliniind cât de importantă este libertatea presei în absolut orice țară.

Nu urmărim doar munca reporterilor, ci vedem răsturnarea completă a sistemului de sănătate din România. Atât victimile, cât și sursele vorbesc. […] În timp ce se concentrează pe o tragedie, Colectiv expune adevărata putere a presei. Este posibil ca acest film să nu se afle pe radarul multor oameni. Sper ca acest lucru să se schimbe. Nu trebuie ignorat. […] Există o libertate a presei dintr-un motiv bun. Ar trebui întotdeauna să tragem conducătorii la răspundere‘, scrie Danielle Solzman.

Și Linda Holmes, una dintre cei mai influente voci ale postului public de radio din SUA, are numai cuvinte de laudă la adresa documentarului românesc. Aceasta pune accentul pe zguduitorul impact emoțional al filmului, avertizându-și cititorii că vizionarea lui este o reală provocare.

COLECTIV este un documentar care te captivează, te înfurie și te inspiră, despre corupția din sistemul spitalicesc din România. Aceasta a fost scoasă la iveală de o anchetă jurnalistică care a urmărit cu perseverență ce s-a întâmplat după incendiul izbucnit în clubului Colectiv din 2015. Este foarte, foarte bun, chiar dacă este greu de urmărit pe alocuri‘, scrie Linda Holmes pe contul său de Twitter.

Documentarul pornește de la incendiul din noaptea de 30 octombrie 2015, din clubul bucureștean Colectiv, în urma căruia 64 de persoane și-au pierdut viața. Regizorul Alexander Nanau s-a axat îndeosebi pe investigația realizată ulterior de echipa de jurnaliști ai Gazetei Sporturilor, condusă de Cătălin Tolontan. Munca acestora s-a întins pe 15 luni, timp în care realizatorii documentarului s-au aflat în redacție pentru a imortaliza momentele-cheie ale procesului jurnalistic.

Pelicula ne invită în culisele luptei împotriva corupției, pentru a vedea exact cum au fost demascate lipsurile din aparatul de stat românesc. Asistăm neputincioși la suferința familiilor care și-au pierdut persoane dragi în urma incendiului, parcurgem etapele investigației cot la cot cu jurnaliștii Gazetei Sporturilor și trecem în revistă cele șapte luni de mandat ale lui Vlad Voiculescu ca ministru al sănătății.

Ediția din 2019 a Festivalului de Film de la Toronto se desfășoară în perioada 5-15 septembrie. Este cel mai mare festival de film din America de Nord, iar jurnaliștii de la Variety îl numesc „al doilea festival de film după cel de la Cannes’.

Documentarul „colectiv’ va fi proiectat la Toronto pe 6 septembrie (Scotiabank Theatre), pe 8 septembrie (Jackman Hall) și pe 12 septembrie (Scotiabank hall).

Echipa jurnaliștilor de investigații condusă de Cătălin Tolontan, care a realizat anchetele jurnalistice în Gazeta Sporturilor, își continuă acum munca în cotidianul Libertatea.

Adaugă un comentariu