Nou în codul rutier: încadrarea la „comportament agresiv” în trafic se va lăsa cu amenzi și suspendări de permis.

Conform ordonanței simple pentru modificarea codului rutier oficializate vineri 28 ianuarie, la definirea „comportamentului agresiv/iresponsabil’ sunt incluse atât situații deja cunoscute ca fiind în afara legii (vezi circulația nejustificată pe banda de urgență a autostrăzilor), cât și gesturi abuzive potențial periculoase (schimbarea succesivă a benzii de mers pentru depășiri neregulamentare în fluxul de trafic, claxonarea și flash-urile repetate). Când comportamentul agresiv și/sau iresponsabil produce accidente, sancțiunile se înăspresc.

În principiu, cei care adoptă un astfel de comportament riscă amenzi între 580 – 725 de lei și suspendarea permisului pentru 30 de zile. Dacă un accident este urmare a comportamentului agresiv, vinovatul riscă o amendă între 870 – 1.160 lei și suspendarea permisului 60 de zile.

Referitor la circulația pe autostradă, a fost validată înăsprirea sancțiunilor pentru comportamentul iresponsabil. Circulația nejustificată a autovehiculelor pe banda de urgență a autostrăzilor se sancționează cu o amendă prevăzută în clasa a patra de sancțiuni între 1.305 și 2.900 de lei și aplicarea sancțiunii complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile. Executarea pe autostradă a manevrelor de întoarcere sau mers înapoi atrage suspendarea dreptului de a conduce timp de 120 zile.

Este trecută într-o clasă superioară de contravenții din clasa a doua în clasa a treia de sancțiuni fapta privind nerespectarea regulilor la depășire și neacordarea priorității, precum și majorarea perioadei de suspendare a permisului de la 30 la 60 de zile.

Se majorează perioada de suspendare a dreptului de a conduce de la 90 la 120 de zile în cazul nerespectării regulilor de trecere la nivel cu calea ferată.

Este reglementat un nou prag de viteză, respectiv peste 70 km/h față de limita legală, pentru depășirea căruia se va aplica o perioadă majorată de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, respectiv 120 de zile.

Se introduce o nouă contravenție pentru nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului.

Rezumativ, următoarele situații au fost asociate definirii „comportamentului agresiv’: deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens; folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație; circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, de natură a intimida conducătorul acestuia; pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților.

Adaugă un comentariu

Articole similare