Consiliul General a aprobat Taxa Oxigen

Majoritatea PSD-ALDE din Consiliul General al Municipiului București a votat joi introducerea vinietei Oxigen din 2020 pentru mașinile sub Euro 4, iar mașinile sub Euro 3 nu vor mai avea acces în centrul orașului. Grupurile PNL și USR au votat împotrivă.

Autoturismele Euro 4 vor plăti vinieta din 2021. Proiectul a trecut cu 31 de voturi asigurate de consilierii PSD ALDE. Potrivit unui amendament propus de ALDE și aprobat, mașinile noneuro, Euro 1 și Euro 2 nu vor mai avea voie deloc în București, iar pentru cele Euro 3 restricția este valabilă din 2024.

Consiliul General a aprobat Taxa Oxigen

Potrivit proiectului de hotărâre adoptat, începând cu data de 01.01.2020, accesul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizata mai mică de 5 tone pe arterele din Bucureşti este restricționat zilnic, de luni pană vineri, cu exceptia sărbatorilor legale, în intervalul 07:00-22:00, după cum urmează:

– pentru masinile electrice, hibride sau cu norma de poluare Euro 5 și Euro 6, accesul fără restrictii pe toate arterele;
– pentru cele cu norma de poluare Euro 3 și Euro 4, accesul este pemis pe toate strazile municipiului Bucureşti numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen; Restricția pentru Euro 4 se aprobă din 2021.
– pentru cele cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2, accesul este interzis în Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului (ZACA), fiind permis pentru restul arterelor din municipiul Bucureşti numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen

Cât costă Taxa Oxigen

Pentru mașinile sub Euro 3 vinieta va fi de 15 lei pe zi, iar pentru cele Euro 3 și 4 – 5 lei pe zi. Șoferii care nu au vinieta corespunzătoare vor fi sancționați cu amenzi de la 1.500 la 2.000 de lei. Aplicarea sancțiunilor va fi făcută atât de polițiști și polițiști locali, cât și de 'împuterniciți ai primarului general'.

Se defineşte Zona de Acțiune pentru Calitatca Aerului (ZACA) în perimetrul delimitat de: P-ța Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – şos. Ştefan cel Mare str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Şincai – str. Lânăriei – Calea Şerban Vodă-bd. Märäşeşti – str. Mitropolit Nifon- bd. Libertății – Calea 13 Septembrie şos.Pandurilor șos.Cotroceni -spl. Independentei – str. Știrbei Vodă – str. Berzei str. Buzeşti -p-ta Victoriei.

Surse: hotnews.ro, pmb.ro, libertatea.ro

Pe de altă parte în cazul taxei Oxigen, avem de a face cu o nouă măsură 'heirupistă' din partea PMB. De ce spunem asta? Pentru că ar urma să fie aplicată în termen de doar două luni de la momentul votului. Și primele estimări arată că vor fi afectați aproximativ un milion de șoferi, iar aproximativ 30-40% dintre aceștia nu vor mai avea acces în zona de  protecție a calității aerului, botezată 'ZACA' de realizatorii proiectului. Iată întrebările ridicate de Auto Bild România legate de acest subiect!

  +Vio says:

  Dracu va mai voteaza cu gloabele voastre marca PSD.

  1nu says:

  Taxa e discriminatorie! Avocatul poporului ar trebui sa se sesizeze.
  Trebuie pornit de la un etalon adica masinile electrice care au poluare 0. Si masinile euro 5 si 6 polueaza!!! Si ele trebuie sa fie taxate cu o anumita suma!!!

  vlad tepes says:

  Aceasta este o taxa prohibitiva si discriminatorie pe proprietatea bucuresteanului, care se adauga la multele taxe auto existente! Ma intreb: oare ce comisioane exorbitante o fi incasat FiRea de la dealerii auto, pt interzicerea practic a majoritatii autoturismelor bucurestenilor, astfel incat sa le faciliteze dealerilor vanzarea rablelor noi si scumpe ale acestora? Intocmai ca si mosierii de altadata, scorpia asta pune biruri peste biruri pt cetatenii saraci, scuipand practic pe proprietatea auto a acestora, nevrand sa inteleaga ca acestia nu isi pot achizitiona masini de lux nepoluante, asa cum face ea din spagile si comisioanele obtinute ca primar! Oare, o fi cunoscand ceva istorie, ca sa stie ce au patit unii dintre mosierii si arendasii de la 1907, ca o consecinta a birurilor aberante prin care puneau povara mare pe taranime? Poate va veni vremea ca si bucurestenii sa puna o taxa pe viata curvei moldovence, dar si a familiei ei imputite! Sa vedem atunci, daca poate sa o plateasca!

  vlad tepes says:

  Se pare ca scorpia asta moldoveanca vrea sa devina un fel de GRETA THUNBERG a Romaniei!!

Adaugă un comentariu