De la 1 ianuarie 2019, benzina trebuie să conțină minim 8% biocarburant

​Furnizorii de carburanţi vor introduce pe piaţă de la 1 ianuarie 2018 numai benzină cu un conţinut de biocarburanţi de minimum 8% în volum față de 4,5% cât este acum, se arată într-un proiect de Ordonanță de Urgență publicat pe site-ul Ministerului Energiei.

Este o obligație impusă prin directive europene, iar neaplicarea ei ar putea duce la sesizarea României la Curtea de Justiție a Uniunii Europene și obligarea la plata unor amenzi și/sau penalități, se precizează în proiectul de act normativ.

În cazul motorinei, conținutul de biocarburanți trebuie să fie de minim 6,5% în volum.

Majorarea cotei de biocarburanți de la 4,5% la 8% ar fi trebuit să se producă încă de la 1 ianuarie 2018, dar autoritățile române au amânat cu un an. Însă Comisia Europeană a declanșat două cauze pentru netranspunerea legislației.

Sursa: hotnews.ro

Romania si alte 9 state membre (Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Finlanda, Grecia, Letonia, Marea Britanie si Spania) au primit joi, un aviz motivat din partea Comisiei Europene, in cadrul unei proceduri de infringement.

Comisia acuza statele respective ca nu au transpus in legislatia lor nationala directiva europeana privind calitatea benzinei si a motorinei [Directiva (UE) 2015/652 a Consiliului]. Aceasta prevede normele pentru calcularea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera generate de carburanti si de alte forme de energie provenind din surse nebiologice.

taguri
Adaugă un comentariu