De la 1 noiembrie, senzorii de presiune a rotilor devin obligatorii pentru masinile noi.

Uniunea Europeana a impus inca din noiembrie 2012 ca noile modele de masini omologate sa fie dotate standard cu senzori de presiune in roti. De la 1 noiembrie 2014, obligativitatea se extinde pentru toate masinile noi comercializate.

Monitorizarea presiunii in pneuri (TPMS dupa initialele cuvintelor in limba engleza) a fost introdusa deja pe multe modele noi, la inceput sistemul bazandu-se pe sistemul ESP, care masoara viteza de rotatie a fiecarei roti. In cazul in care o roata are presiunea mai mica decat a celorlalte, sistemul detecteaza o viteza de rotatie mai mare si emite un mesaj de alarma (“check tyre pressure” spre exemplu, indicand eventual roata cu probleme).

Initiativa Uniunii Europene prevede insa introducerea sistemelor de monitorizare avansate, capabile sa masoare presiunea efectiva a rotilor. Senzorii de presiune sunt montati in locul valvelor la roata si transmit wirelss informatiile legate de presiune. O astfel de masura este necesara, avand in vedere efectele nefaste ale rotilor incorect umflate asupra sigurantei circulatiei, dar si consumului si emisiilor de CO2.

Masura nu afecteaza masinile aflate deja in circulatie, dar pentru mai multa siguranta, este recomandata echiparea oricarei masini cu un sistem de monitorizare a presiunii in pneuri. Un astfel de sistem cu senzori wireless si ecran LCD pentru afisarea informatiilor costa in jur de 200 de euro.

Adaugă un comentariu

Articole similare