De la ce vârstă poți să ai permis în alte state ale lumii?

În timp ce în România poți deveni șofer cu acte-n regulă dacă ai împlinit 18 ani, există state mai dezvoltate unde carnetul se poate obține încă de la 16. E drept, sunt și țări unde abia de la 23 de ani poți să conduci pe drumuri publice.

În majoritatea țărilor africane permisul se obține de la vârsta de 18 ani și doar în Zambia și Zimbabwe de la 16. Excepție face Niger unde trebuie să ai 23 de ani împliniți pentru a te urca la volan.

În America, vârsta variază. În Canada, un adolescent de 16 ani poate avea permis. Însă, în provincia Alberta, carnetul se poate obține chiar de la 14 ani. În El Salvador vârsta admisă este de 15 ani.

Când vine vorba de Asia, lucrurile sunt destul de clare, deși în multe țări asiatice traficul este un haos total. Vârsta de la care adolescenții pot avea permis este de 18 ani, cu excepția Israelului unde limita inferioară este de 16 ani și 9 luni.

În Europa se păstrează vârsta de 18 ani, doar că în anumite țări este aprobată obținerea permisului de la 15 ani (Franța) sau 16 ani (Islanda) dacă posesorii vor conduce mașini speciale.

taguri
    marinel says:

    In Danemarca de la 1.1.2017 au dreptul sustinerii examenului de la 17 ani, iar scoala de soferi se poate incepe de la 16 ani si 9 luni, dar pana la 18 ani tanarul trebuie sa fie insotit de un adult cu un permis de conducere de peste 10 ani, care sa nu fi avut permisul suspendet in ultimii 10 ani, sa nu fie sub influenta alcoolului, samd…

    Missy says:

    Articolul nu e complet/corect. In Olande de cativa ani exista un program numit 2toDrive. Tineri de 16.5 ani pot urma scoala de soferi si daca trec examenul la 17 ani primesc un carnet cu care pot conduce orice masina categoria B cu conditia sa fie insotit tot timpul de 1 persoana din cele 5 posibil de notat pe carnet care are permis normal. La 18 ani permisul se inlocuieste cu un permis obisnuit.

Adaugă un comentariu