Destinație de vacanță! “Transalpina” de Apuseni, unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din România

România este o țară ofertantă pentru orice conducător auto. Singura problemă este calitatea anumitor șosele, însă spectaculozitatea peisajelor compensează. Unul dintre cele mai frumoase și mai puțin cunoscute drumuri din țara noastră este “Transalpina” de Apuseni.

Drumul judeţean din Alba, care face legătura cu comunele Rîmeţ, Ponor şi Mogoş, a căpătat denumirea de “Transalpina” de Apuseni, fiind asemănat cu Transalpina, cea mai înaltă șosea din România care străbate patru județe. Acesta are o lungime de aproximativ 65 de kilometri și se parcurge într-o oră și jumătate.

Şoseaua ‘pleacă’ din localitatea Aiudul de Sus, unde se intersectează cu drumul judeţean 107 M Aiud – Buru şi traversează întreaga zonă sudică a Apusenilor (ramura Munţilor Trascău) până în comuna Bucium şi de aici ajunge la DN74, în apropiere de oraşul Abrud. Şoseaua este asfalată la extremităţi, respectiv între Aiudul de Sus şi mijlocul pădurii Sloboda (7 kilometri) şi între DN74 şi Mogoş (23 kilometri), scrie adevarul.ro.

Ce poți să vezi pe drum?

Drumul nu este asfaltat, dar este spectaculos datorită faptului că străbate culmi de peste 1.000 de metri din sudul masivului muntos al Apusenilor. Pe drum se pot întâlni păduri de un verde spectaculos, poieni luminoase și chei unice în România. De-a lungul drumului se află Cheile Mănăstirii, Cheile Geogelului sau Cheile Râmeţului.

trans

Totodată, șoferii pot poposi la Pădurea Sloboda, prima rezervație naturală. Peisajul este completat de priveliști unice spre Retezat, Şureanu sau Muntele Mare.

Vezi AICI imagini din localitatea Ponor!

Foto: alba24.ro

Adaugă un comentariu

Articole similare