Fiat a împlinit 120 de ani de la înființare

Fiat a sărbătorit în această săptămână 120 de ani de existență. Mai precis, în data de 11 iulie 2019 importatorul mărcii italiene în România, Auto Italia, a celebrat 120 de ani de la momentul înființării ‘Fabricii Italiene de Automobile din Torino’. În cazul în care nu ați sesizat acest lucru, acronimul acestor cuvinte este Fiat.

Desigur, numele companiei este diferit în limba lui Alighieri. Mai precis, Societa Anonima Fabbrica Italiana di Automobili Torino – F.I.A.T. Înființarea companiei a avut loc în data de 11 iulie 1899, fără niciun motiv specific pentru alegerea acestei date.

Primul automobil făcut de Fiat se numea 4 HP, iar modelul a atins 24 de exemplare produse până la finalul anului 1900. Este incredibil de puțin în raport cu ritmul de producție cu care ne-a ‘obișnuit’ Henry Ford, dar situația era complet diferită în acele vremuri. Trebuie să remarcăm faptul că prima fabrică Fiat a fost deschisă abia în 1900.

Citește și

LEGEA RADARELOR: modificări importante! Nimeni nu mai scapă!

Faci asta la volan şi te trezeşti direct FĂRĂ PERMIS pentru 90 de zile!

Compania Fiat a fost înființată de Giovanni Agnelli, un om de afaceri italian, care a condus compania până în ultima zi a vieții sale. În prezent, stră-strănepotul său, John Elkann, este membru al consiliului de administrație al Fiat Chrysler Automobiles.

Familia Agnelli nu a fost întotdeauna la conducerea companiei Fiat, existând o pauză între 1945 și 1966, când toate posturile de conducere deținute de familia fondatorului Fiat au fost eliberate din cauza legăturilor acesteia cu dictatura lui Benito Mussolini.

Fără îndoială, Fiat este cel mai mare producător de automobile din Italia, dar marca piedmonteză era numărul unu în Europa și pe locul trei la nivel global până prin anii 80. Recordul absolut de producție al Fiat a fost stabilit în 1970, cu 1.4 milioane de autoturisme construite. Din acel moment, vânzările celor de la Fiat nu au reușit să mai atingă rezultatele rivalilor din Wolfsburg și ale altor competitori direcți, iar concernul Fiat Chrysler Automobiles este în prezent pe locul opt în lume în materie de lume.

Un alt amănunt interesant legat de Fiat este faptul că este producătorul cu cele mai multe premii ‘Mașina Anului în Europa’, adică nouă.

Adaugă un comentariu