Industria auto asigură jumătate din exporturile României

Aproape jumătate dintre exporturile României din primele noua luni ale lui 2015 au fost produse de industria auto. Peste 600 de fabrici trimit peste hotare componente şi autoturisme în valoare de aproape 20 de miliarde de euro.

Exporturile realizate în primele nouă luni ale anului de producătorii de componente, subansamble şi autoturisme s-au ridicat la 18,7 miliarde de euro, cu aproape zece procente mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2014 – arată cele mai recente date ale Ministerului Economiei. Suma reprezintă 45,8% din totalul exporturilor din perioada ianuarie-septembrie 2015.

Fabricile din România produc caroserii, cutii de viteze, componente electrice sau cablaje, care pleacă apoi la export. Românii produc şi elemente de interior pentru industria automobilelor de lux. Însă nu toate componetele şi subansamblele făcute în ţară sunt vândute în străinătate. O parte sunt folosite de cei doi producători de automobile prezenţi în România.

Totuși, cele mai multe dintre maşinile produse de Dacia şi Ford sunt trimise tot peste graniţă. În primele 11 luni ale anului trecut, pe porţile uzinelor de la Piteşti şi Craiova au ieşit aproape 364.000 de maşini. Doar 8% dintre acestea au fost cumpărate de clienţii români.

via | digi.24.ro

Adaugă un comentariu