Legendarul Alessandro Zanardi revine in cockpit cu BMW Motorsport

Legenda revine: Alessandro Zanardi (Italia) va reveni in activitatea competitionala de motorsport odata cu sezonul 2014 si va participa si de aceasta data sub culorile BMW Motorsport. Zanardi va concura in Blancpain GT Sprint Series la comenzile unui BMW Z4 GT3, care a fost special modificat pentru a indeplini cerintele unice ale pilotului si va fi inscris de echipa ROAL Motorsport.

In varsta de 47 de ani, pilotul italian si-a pierdut ambele picioare in urma unui accident sever suferit in timpul unei curse ChampCar din 2001, dar si-a depasit situatia de persoana cu dizabilitati pentru a reveni in motorsport. Printre altele, Zanardi a pilotat pentru BMW in FIA World Touring Car Championship (WTCC), unde a urcat de patru ori si pe cea mai inalta treapta a podiumului. Dupa ce a castigat doua medalii de aur la “handbike” la editia 2012 a Jocurilor Paralimpice de la Londra (Marea Britanie) si a efectuat un test cu BMW M3 DTM la sfarsitul aceluiasi an, el este pregatit acum sa participe la un sezon complet cu BMW, pentru prima data din 2009.

“Alex revine! Sunt extrem de fericit ca unul dintre cei mai mari eroi ai istoriei BMW Motorsport se intoarce in cockpitul uneia dintre masinile noastre de curse”, a declarat directorul BMW Motorsport, Jens Marquardt. “Atat din punct de vedere uman, cat si sportiv, Alex este un adevarat model pentru noi toti. Sunt sigur ca va aborda aceasta noua provocare, in Blancpain GT Sprint Series, in aceeasi maniera cu care ne-a obisnuit in trecut. Poti simti imediat cat de mult i-au lipsit competitiile sportive pe patru roti. Modificarea unui BMW Z4 GT3 a fost o provocare pentru inginerii nostri. Cu toate acestea, am profitat de experienta pretioasa pe care am acumulat-o in 2012 atunci cand am modificat BMW M3 DTM, iar acest lucru ne-a fost foarte util acum. In ceea ce ne priveste, nimic nu-l va impiedica pe Alex sa aiba parte de o revenire incununata de succes.”

Şi Zanardi este extrem de nerabdator sa revina in motorsport: “Şi dupa ce am parasit sportul in 2009, in suflet m-am considerat tot pilot”, a declarat Alex. “Cand am rulat pe circuit cu BMW M3 DTM la finalul anului 2012, placerea condusului si-a facut imediat simtita prezenta. De la acel moment, am tot cochetat cu ideea intoarcerii in cursele auto. Impreuna cu BMW am analizat diferitele variante. Sunt si mai incantat ca am gasit o solutie alaturi de prietenii mei de la ROAL Motorsport. As vrea sa le multumesc celor de la BMW pentru aceasta oportunitate unica.”

Zanardi a concurat pentru echipa lui Roberto Ravaglia (Italia) – fost campion DTM cu BMW – in Campionatul European de turisme (ETCC), cand a realizat prima revenit in 2003. Atunci, un model BMW 320i a fost adaptat special pentru nevoile sale – Zanardi accelera cu ajutorul mainilor. Campionul ChampCar din 1997 si 1998 a concurat cu succes si in WTCC, cu incepere din 2005, obtinand patru victorii la Oschersleben (Germania), Istanbul (Turcia) si Brno (Cehia, doua succese). Pentru o perioada, Zanardi si ROAL Motorsport au pornit pe drumuri separate la finalul sezonului 2009.

“Alex si cu mine am trecut impreuna prin multe experiente in motorsport. De aceea, nu am ezitat niciun moment cand s-a ivit oportunitatea de a-l readuce pe circuite in 2014, alaturi de ROAL Motorsport”, a declarat Ravaglia. “Cursele de sprint din Blancpain GT Sprint Series sunt potrivite pentru Alex. Vom face tot ce depinde de noi pentru a-i oferi o masina performanta, cu care sa poata repeta performantele si succesele pe care le-a reusit in trecut.”

Sezonul 2014 din Blancpain GT Series va cuprinde atat curse sprint, cat si de anduranta. Zanardi va pilota unul dintre cele doua BMW Z4 GT3 ale echipei ROAL Motorsport in sase dintre cele sapte etape de sprint, fiecare cu durata de o ora.

Calendarul Blancpain GT Sprint Series 2014.

21 aprilie 2014 Nogaro (Franta)

18 mai 2014 Brands Hatch (Marea Britanie)

6 iulie 2014 Zandvoort (Olanda)

24 august 2014 Bratislava (Slovacia)

5 septembrie 2014 Portimão (Portugalia)

19 octombrie 2014 Zolder (Belgia)

2 noiembrie 2014 Baku (Azerbaidjan)

Adaugă un comentariu